razvojni_logo_cb_s

Jedini otok na svijetu koji se nalazi na otoku je u Hrvatskoj

Na otoku Mljetu se u pravom smislu osjeća sinergija i snaga mora, sunca i prirode, a netaknute uvale i puste plaže će vas vratiti u idilično doba djetinjstva kada ste uživali uz zgode pustinjaka Robinsona koji živi na egzotičnom i nenastanjenom otoku. 

Dva prirodna slana jezera, Malo i Veliko jezero, posebnost su otoka Mljeta i jedinstveni prirodni fenomen. Jezera su zapravo duboki zaljevi u koje je ušlo more, a zbog njihovog mirnog karaktera i nedostatka valova, zelene šume rastu tik do tirkizno plavog mora.

Svu tu ljepotu opisao je još u 18. stoljeću i dubrovački barokni pjesnik Ignjat Đurđević predivnim stihovima: ‘Stabla se spuštaju od vrhova, pa sve do mora: voziš li se naokolo lađicom ploviš zapravo šumom.’

Druga velika atrakcija u prekrasnom nacionalnom parku je otočić Sveta Marija. Za taj mali komadić raja na zemlji kažu da je jedini otok na svijetu koji se nalazi na otoku, a njegova posebnost leži u benediktinskom samostanu koji je sagrađen još u 12. stoljeću i crkvi Sv. Marije.

Taj spomenik kroz prošlost je mijenjao svoj oblik pod naletom raznih umjetničkih stilova, sve do 1809. godine kada je, došavši pod vlast francuskog cara Napoleona, prestao postojati kao samostan.

Na Mljetu se mogu naći i brojne endemske biljke, a ovaj zeleni otok idealan za aktivni odmor i opuštanje u prirodi.

Nacionalni park Mljet odiše ljepotom i životopisnim bojama tijekom cijele godine te je otvoren za posjetitelje, a za potpuni doživljaj odmora pobrinut će se blaga zimska klima i gostoljubivi domaćini.

Do otoka Mljeta možete doći na nekoliko načina, no ako idete osobnim automobilom preporučam trajektnu liniju Prapratno (poluotok Pelješac) – Sobra (Mljet). Ako dolazite bez auta, na Mljet možete doći katamaranskom linijom iz Dubrovnika, sa svakodnevnim polaskom na relaciji Dubrovnik – Šipan – Sobra (Mljet) – Polače (Mljet) – Korčula – Ubli (Lastovo).