razvojni_logo_cb_s

Prije 29 godina poginuo je jedan od najboljih pjevača folk muzike

Prije 8 dana prošla je još jedna tužna godišnjica pogibije jednog od najboljih folk pjevača sa ovih prostora, Ipčeta Ahmedovskog.

Ovaj talentirani folk pjevač, sjajnih vokalnih mogućnosti, rođen je 6.siječnja 1966. godine u malom makedonskom mjestu, Lazani. On je svojim ambicijama, željom da uspije i kvalitetom sigurno bio predodređen da nadmaši starijeg brata Jašara Ahmemdovskog.

Ipče je poginuo na 30. lipnja 1994. godine na Ibarskoj magistrali, kod sela Šopići, nedaleko od Lazarevca. A imao je svega 28. godina.

Koliko je Ipče bio ambiciozan najbolji je dokaz što je za sedam godina, od 1986. do 1993. godine snimio čak pet odličnih albuma. Prvi album „Bila si devojčica godina mojih“ snimio je u svojoj 20. godini. Tada je surađivao sa Radetom Vučkovićem i orkestrom Tomice Miljića.

Već sljedeće godine, 1987. lansirao je drugi album „Nisi više u staroj ulici“, da bi poslije tri godine na svjetlo dana izašla njegova treća LP ploča sa velikim hitom „Činio sam čuda“. Zatim sledi album „Luda devojka“ , a godinu dana kasnije i zadnji „Ja te volim, on te ima“.

Ipče je za kratko vrijeme lansirao brojne hitove, činio je čuda, kao što je rekao u svojoj pjesmi. Ostali su hitovi „Da ti gužvam postelju“, „Oči crne, oči plave“, „Ja te volim, on te ima“…

Godinu dana pred pogibiju, kao da je predosjećao tragediju, Ipče je na zadnjem albumu imao pjesmu, koja je bila popularna „Kad nestanem jednog dana“. U njoj je pjevao:

„Kad nestanem jednog dana, oko mene biće tama,
Ti ćeš naći nekog drugog, izdržati nećeš sama.
Eh, da mogu da oživim i da vidim tog
Pored vas da stenem, pa nek’ umrem ponovo.
Kad nedeljom igra kolo, pevaće se pesme moje,
Dok s’njim igraš da l’će zamnom
Zaplakati oko tvoje.
Ja bolujem već odavno, i polako gubim nadu,
Kome ću te srećo moja, ostaviti tako mladu.“