razvojni_logo_cb_s

Legenda o nastanku Crvenog jezera

Crveno jezero u blizini Imotskog krška je jama okružena crvenim stijenama koje kao da čuvaju ljepotu jezera. Ovo tajanstveno jezero prepuno tajni smatra se i jednim od najdubljih jezera u Europi sa dubinom od 255 metara. Inače, jezero je nastalo urušavanjem svoda iznad jame, a upravo za urušavanje veže se jedna zastrašujuća legenda.

U davnoj prošlosti živio je bogati Gavan, a na samom rubu Crvenog jezera nalazili su se njegovi prekrasni, raskošni dvori. Posjedovao je gotovo sve pa i Imotska polja. Gavan je bio jako proždrljiv i nije mario za druge osim za samog sebe. Nikoga nije poštovao, bio je grub i nemilosrdan, pogotovo prema siromašnim, a budući da nije upoznao neimaštinu, nije mario za sirotinju. Žena Gavanuša bila je još pohlepnija i oholija. Baš kao i Gavan rugala se sirotinji tjerajući ih s praga. Imali su mnogo sinova i kćeri, a Gavan je bio uvjeren kako će u svoj toj silnoj raskoši uživati zajedno sa ženom i djecom te naposlijetku ostaviti svoje bogatstvo djeci koja se inače nisu nimalo razlikovala od roditelja.

Gavan jednoga dana odluči napraviti veliku gozbu za svoje prijatelje koji su baš kao i oni bili proždrljivi, sebični i oholi. Te večeri Gavan i njegovi prijatelji pretjerali su s proždrljivošću. Tog trenutka prikazao se anđeo u liku siromaha tražeći malo kruha za sebe i dječicu koja su bila s njim. Gavana je jako razljutilo što mu “siromah” kvari večeru, a njegova djeca odmah su potrčala pustiti psa s lanca da rastrga siromaha, ali Gavanuša se predomislila u posljednji tren i ne zato što se smilovala, već zato što je bila trudna i u strahu da joj zlo ne naškodi. U tom trenutku Gavanuša je ustala od stola i nogom šutnula komadić kruha pred siromaha usput govoreći “Uzmi gladniče i zahvali našoj blagodarnosti”. Siromah je uzeo komadić kruha, poljubio ga i razdijelio dječici. Nakon toga zamolio je Gavanušu kapljicu vode za dječicu i sebe jer su im usta bila suha uz riječi “a tebi će Bog dati čestitost u tvom porodu i imanju”. Zla Gavanuša udarila je nogom siromaha govoreći “Što će meni Bog tvoj, dok je meni Gavan moj?”

Ovakvo besćutno ponašanje razljutilo je anđela, stoga se odluči prikazati. U desnu ruku uzeo je vatreni mač Božjega pravednoga suda i nebo je zabljesnulo nebeskom svjetlošću, prokune Gavana, Gavanušu i njihovu djecu, goste i Gavanove dvore i odleti u nebeske visine. Tog trenutka nebom zasijaše munje i začuju se gromovi, zemlja se strašno zatresla, rastvorila te su u nju propali dvori, a zajedno s njima Gavan, Gavanuša, njihova djeca i svi gosti.

Upravo na tom mjestu nastalo je Crveno jezero gdje se nalaze i zidine za koje se dan danas govori kako su upravo to ostaci Gavanovih dvora. Zanimljivo je to da se u Crveno jezero ne može ubaciti kamen, jer su strujanja iznad jezera toliko jaka da se kamen kao magnet vraća prema stijenama, stoga mnogi ovo povezuju s legendom o Gavanovim dvorima.