razvojni_logo_cb_s

Na sastancima sa predstavnicima mljekara ministrica najavila natječaje koje se već dugo čakaju

Tijekom sastanka predstavnici sektora izvijestili su prisutne o problemima mliječnih farmi stradalih u nevremenu koje je zahvatilo područja Hrvatske 19. srpnja, pri čemu je ministrica naglasila otvorenost i spremnost na komunikaciju i pomoć ovim, i svim drugim pogođenim proizvođačima te istaknula kako će, između ostalog, već u narednim danima biti otvoren novi Natječaj kojim će se financirati obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala.

Razgovaralo se i o ovogodišnjim natječajima Strateškog plana ZPP 2023-2027., a najavljeno je kako će ove godine biti objavljen 120 milijuna eura vrijedan investicijski Natječaj intervencije 73.10. „Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju“, pri čemu će se nastojati administrativno rasteretiti proizvođači te prioritizirati projekti vodeći računa o strateškim potrebama hrvatske poljoprivrede. Ove godine bit će objavljen i 10 milijuna eura vrijedan Natječaj za ulaganja u obnovljive izvore energije, a mljekari će moći povećati učinkovito korištenje energije na svojim farmama.

Mljekari su informirani i kako će uskoro moći podnositi zahtjeve za potporu u okviru gotovo 31 milijun eura vrijednog Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, kojim je Vlada RH u okviru posljednjeg paketa mjera osigurala gotovo 23 milijuna eura pomoći stočarstvu.

Mljekari su tijekom sastanka dali svoje sugestije za izradu finalne verzije Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine kojim se predviđa povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Republici Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg, 8,4 milijuna litara ovčjeg te 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine.

Sastanku su prisustvovali i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, posebni savjetnik Ivo Grgić, predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te poljoprivrednih gospodarstava, tvrtki i proizvođačkih organizacija u sektoru mljekarstva.