razvojni_logo_cb_s

Krenule pripreme za još jedan Dragačevski Sabor Trubača u Guči

Krajem XIX i početkom XX vijeka, u Dragačevu su se prvi put začuli zvuci truba.. Fascinirani prelijepim zvukom trube, trubači koji su se vratili iz tadašnjih ratova počeli su da se okupljaju i sviraju prva kola. Tako je uskoro na ovom području zaživjelo čak petnaest trubačkih orkestara u periodu između dva svjetska rata. Truba se brzo ukorijenila u Dragačevu, postala neizostavan dio života ovog kraja.

Nakon mnogo godina, grupa mladih i učenih entuzijasta došla je na genijalnu ideju da organizira manifestaciju narodnog stvaralaštva u porti gučke Crkve Svetog Arhangela Gavrila. Na taj svečani dan, 14. listopada 1961. godine, održan je prvi “Dragačevski sabor trubača”. Desimir Perišić iz Goračića postao je prvi pobjednik, dok je za najbolji orkestar proglašen orkestar Dragana Jovanovića iz Dljina.

Od tada, svake godine “Dragačevski sabor trubača” privlači stotine tisuća posjetitelja,donoseći im bezbroj osmjeha i lepih uspomena. Zahvaljujući ovom festivalu, Guča je postala svjetski poznata kao prestonica trube. Na glavnoj pozornici stadiona, mnoge poznate zvijezde su proslavile nezaboravne trenutke, izvodeći hitove, pjesme i čočece koje publika i danas sa oduševljenjem pamti.

Ove godine predsaborski i saborski dani traju od 09. do 13. kolovoza a pored nekoliko desetina najboljih orkestara nastupaju i nejveće folk zvijezde Aco Pejović i Aleksandra Prijović.