razvojni_logo_cb_s

Farma magaraca u Zavidovićima postaje prepoznatljiva i u široj regiji

Alen Jusupović iz Zavidovića  prije decet godina je još kao student pokrenuo vlastiti biznis, a danas je to farma magaraca “Mali farmer”. Ima registriran obrt i bavi se uzgojem magaraca i proizvodnjom magarećeg mlijeka i mliječnih proizvoda od magaraca,što je novitet na širem području.

Nakon što je osvojio nagradu za najbolji biznis plan o pokretanju farme magaraca dobio je nagradu u iznosu od 2.700 eura, i tek tada  je uslijedio pravi posao, kupovanje magaraca, izgradnja štale i početak radova.

Na ideju sam došao sasvim slučajno. Pretraživao sam nešto preko interneta, konkretno tražio sam nešto o kozama, pošto jako volim da istražujem oko poljoprivrede i stočarstva, i vidio sam da u Hrvatskoj ima magaraca. Tražio sam ekonomske razloge zašto bi neko pokrenuo takav posao, ali vidio sam proizvodnju magarećeg mlijeka i to me fasciniralo – ističe Alen.

 Danas ima sopstveni biznis, koji mu osigurava egzistenciju, kako za njega tako i za pet članova njegove obitelji. Farma magaraca broji oko 30 grla, a pored magaraca tu su i poni konji.. Broj grla je stalno stalno u porastu a obitelji Jusupović marljivo radi na tome kako bi turistima ponudili dosta bogat sadržaj na ovoj lokaciji, od Zavidovića udaljenoj oko tri kilometra.

Ovu farmu danas posjećuju brojni turisti. Dolaze iz cijele BiH, ali i Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije… U ljetnim mjesecima dosta je onih koji posjetu Zavidovićima moraju iskoristiti i da vide „Malog farmera“.

Proizvodi od magarećeg mlijeka jako traženi i na stranom tržištu, što znatno govori o perspektivi ovog posla. U asortimanu njihovih proizvoda se nalazi magareće mlijeko, krema za tijelo od magarećeg mlijeka, balzam za usne te sapun od magarećeg mlijeka.

Mlijeko sa farme Alen plasira na tržište Skandinavije, Amerike, Švicarske, Njemačke, Italije i drugim EU zemljama. U pitanju je  indirektnim izvozom. Također i turisti koji dođu u Bosnu i Hercegovinu rado posjećuju farmu i kupe proizvode. Ovaj način proizvodnje je u jednu ruku prednost u odnosu na direktnu prodaju.

Naše je da privučemo goste, da ih ugostimo, pružimo odmor i ugodne trenutke. A uz to ponudimo široku paletu domaćih proizvoda od magarećeg mlijeka.

Prodajemo mlijeko jer je to prijeki lijek za bronhitis, astmu, plućne bolesti, suhi kašalj, zatim ublažava alergiju, ojačava imunitet..”, objasnio je Bajro ljekovitost magarećeg mlijeka.

Zbog male količine milijeka koje dnevno daju magarice, ali i njegovih ljekovitih svojstava, litar magarećeg mlijeka košta 50 eura dok je kilogram sira 1.000 eura.