razvojni_logo_cb_s

Dodijeljene nagrade najboljim mladim poljoprivrednicima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak 24. srpnja 2023. godine s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom sudjelovala na dodijeli nagrada za najboljeg mladog poljoprivrednika 2023. i Poljoprivrednoj konferenciji.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je u razdoblju od 2015. godine broj mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj povećan za čak 66 posto. Oko 24 tisuće mladih poljoprivrednika, nositelja poljoprivrednih gospodarstava starosti do 41 godine, u ukupnom broju poljoprivrednika u Hrvatskoj čine 14,4 posto. Iako u ukupnom broju poljoprivrednika čine mali udio, Hrvatska se nalazi iznad prosjeka Europske unije, a u narednom razdoblju cilj Vlade Republike Hrvatske je povećati udio mladih poljoprivrednika na 20 posto do kraja aktualnog programskog razdoblja.

Najbolji mladi poljoprivrednik je David Pejić iz Habijanca kod Vrbovca, suvlasnik „Zrno eko imanja“ na kojem se proizvodi voće i povrće po načelima ekološke proizvodnje hrane, koji je nagrađen iznosom od 3.500 eura. Drugoplasirani je maslinar iz Oprtlja u Istri Ivan Ipša nagrađen je iznosom od 2.000 eura, a trećeplasirani vinogradar Ivan Antun Čegec iz Marinovca kod Svetog Ivana Zeline nagrađen je iznosom od 1.000 eura. Čitatelji Jutarnjeg lista titulu najbolje mlade poljoprivrednice dodijelili su Mariji Klistović iz Drenovaca koja se bavi stočarstvom. Svih 20 finalista bit će nagrađeno dvodnevnim putovanjem u Bruxelles i posjetom Europskom parlamentu u organizaciji zastupnice Sunčane Glavak.

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik David Pejić kazao je da duboko vjeruje da je zdrav pojedinac preduvjet za zdravo društvo koje je održivo.
„Ekološka poljoprivreda može biti atraktivna i perspektivna djelatnost za mlade ljude. Cilj EU-a da do 2030. postigne 25 posto površina pod ekouzgojem predstavlja priliku na svim razinama. Hrvatska ima priliku integrirati poljoprivredu u turistički portfelj“, kazao je Pejić kojem je titula najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj vjetar u leđa da nastavi s inovacija i promicanjem ekološke poljoprivrede.
godine održati u Bruxellesu.

Organizatorica izbora najboljeg mladog poljoprivrednika 2023. je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, a Jutarnji list je medijski pokrovitelj i organizator Poljoprivredne konferencije.