razvojni_logo_cb_s

Slađana Tesla, poznata menekanka koja je potomak Nikole Tesle

Slađana Tesla je žena koja je, osim što je poznata kao popularna srpska manekenka, takođe i živi potomak najvećeg znanstvenika, Nikole Tesle. Kako ona kaže, profil sve govori, ali dokazi su i na papiru, na rodoslovnom stablu.

I naravno, Slađana je vrlo ponosna na činjenicu da u sebi nosi gene takvog izumitelja, za kog zna apsolutno čitav svijet. Ipak, i prije dokaza na papiru, znala je da veza između njih dvoje postoji.

“Saznala sam za konekciju tako što su ljudi iz više udruženja koja se bave Teslinim drvetom vidjeli neki moj intervju i pozvali me, uzeli sve moje podatke i našli liniju. Mada sada mogu da kažem da se sva tri drveta prilično razlikuju. Po jednom drvetu sam direktno potomak njegovog brata od strica. To je divno, meni je toliko drago i baš uživam u tome, osjećam se posebno“, navodi Slađana.

Ono što je Slađani potvrdilo krvnu vezu sa velikim znanstvenikom, pored fizičkog izgleda, svakako je i njena zainteresiranost za metafiziku. Iako, nije oduvijek bilo tako. I sama nam potvrđuje da su joj u školi ocjene iz ovog predmeta poklanjali, jer prirodnim naukama nije bila naklonjena.

“Ja sam se zapitala kako je moguće da sam ja potpuni društvenjak, interesuju me društvene nauke, povijest, jezici… Iz fizike su mi poklanjali ocjene jer je bilo sramota da jedan Tesla ima lošu ocjenu iz fizike. Međutim, desilo se da sam se zainteresovala za metafiziku što i dan danas izučavam. Počela sam da čitam o tome i u jednom momentu mi je samo kliknulo i rekla sam: ‘Evo ga Tesla u meni”. Počela sam da izučavam i čitam o prirodnim zakonima, energiji i ljubavi i to su sada moja interesovanja. Tada sam znala da je to to. Osim profila,  jagodica i ličanske građe našla sam još jednu sličnost“, objašnjava manekenka kroz osmijeh.

Kako dodaje, oduvijek joj je prijalo da nosi ovo zvučno prezime, ali potvrda na papiru donijela je veću odgovornost, kao i iscrpno traženje sličnosti.

Tokom devedesetih godina, Slađana je izgradila ime u sferi modelinga. Ipak, napominje da joj prezime tu nije pomoglo, već dosta truda i “najbolji hod u Srbiji”.

„Tu su me prepoznali po izgledu i hodu koji je specifičan i kažu da je najbolji u Srbiji, zato sam i postala top model. Na prezime reagiraju svi i domaći i stranci: ‘Tesla, jel moguće’. Mnogo mi prija kada stranci reagiraju na to prezime jer sam navikla da Srbi reagiraju, a kad odem negdje i vidim oduševljenje, to mi jako prija jer je svijet vrlo upućen u njegovo djelo. Pogotovo obični ljudi”, objašnjava manekenka.

Iako joj prezime u karijeri nije previše pomoglo, učinilo je da ko god vidi riječ “Tesla”, mora da priupita nešto. Na granici nikada ne prolazi neopaženo, a pogotovo u stranim zemljama.

“Kada prelazim granicu i policajac otvori pasoš i vidi prezime obavezno uslijedi i reakcija: ‘O, Tesla! Bravo! Super, je l moguće’ Ja se nasmijem i pitam zar se ne vidi. To mi veoma prija“, pojašnjava Slađana.

Kako kaže, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije angažovalo ju je za kampanju u “Teslinoj godini”. Slađana je sada zaštitno lice “Teslinih dana”, a urađen je katalog, posebno vino, kao i bombonice. Manekenka će nastaviti sa ponosom da nosi i ističe svoje prezime, a priča se da će u budućnosti raditi i na vlastitom parfemu.