razvojni_logo_cb_s

Nizozemci su od cvijeća napravili svijetski poznatu turističku atrakciju

Ljeto je u punom jeku, te ljudi širom svijeta posjećuju cvijetne parkove kako bi uživali u blagodetima ovog godišnjeg doba kada su nam parkovi često i jedino mjesto gdje se možemo zaštititi od ljetnih temperatura.. Jedna od najpoznatijih takvih atrakcija je botanička bašta Keukenhof, internacionalni park cvijeća u Nizozemskoj koji datira iz 1949. godine.

Smješten gotovo na samoj obali gradića Lase, između Amsterdama i Haga, Keukenhof je najveća bašta na svijetu koja sadrži 800 vrsta lala po kojima je region poznat. Lokalitet je također naseljen poljima zumbula, narcisa, ruža i irisa. Više od sedam milijuna cvijetova rascvjeta se svakog proljeća preko 32 hektara zemljišta, čineći Keukenhof najpoželjnijom destinacijom za sve ljubitelje cvijeća.

Park se svake godine iznova tematski uređuje, a svu ljepotu ambijenta dopunjuju stara, viševjekovna stabla, živopisni sprudovi, kanali, vodopadi i fontane. Ovo živopisno mjesto je otvoreno samo osam nedjelja godišnje, a za to vrijeme ga posjeti oko 800.000 posjetitelja.

Počele su da se gaje namjenski, ne samo lale već i narcisi, zumbuli, frezije i drugo lukovičasto cvijeće. Na taj način su stvorene tisuće cvijetnih ornamenata koji su kasnije poslužili za stvaranje veličanstvenih parkova, a sječeno cvijeće je počelo da se izvozi.