razvojni_logo_cb_s

Osvježavajuće ljetne punjene tikvice – Savršen spoj okusa i svježine!

Uživajte u ljetnim čarolijama i okusima svježeg povrća s ovim osvježavajućim receptom za punjene tikvice. Ovaj ukusan obrok prepun bogatih okusa i raznolikih tekstura sigurno će oduševiti vaše nepce i učiniti ljetne dane još ugodnijima.

Pripremite se za kuhanje ovog slasnog jela tako da nabavite 6-7 tikvica, mogu biti okrugle ili duguljaste, ovisno o vašoj želji. Dodatno vam treba maslinovo ulje, 200 grama kvalitetnog pirinča, kašika mirisnog margarina, svježa glavica crnog luka, aromatičan čen bijelog luka, 450 grama pelata paradajza, 250 grama rendanog trapista za savršeni sirasti dodatak, svježe sjeckani peršun, sol i biber kako biste začinili jelo prema vašem ukusu.

Krenite u pripremu tako što ćete pažljivo oprati tikvice te ih nježno očistiti od peteljki. Zatim izdubite unutrašnjost tikvica kašikom, ali ne bacajte ovu ukusnu masu koju ste izvadili! Spremite je za kasnije, jer će upotpuniti okuse punjenja. Premažite tikvice maslinovim uljem, posolite ih i stavite ih u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite ih 15 minuta dok ne omekšaju i postanu blago zlatne boje.

Dok se tikvice peku, skuhajte pirinač prema uputama na pakiranju. Kada je gotov, dodajte mu kašiku mirisnog margarina i ostavite da se ohladi. U međuvremenu, pripremite preljev za punjenje tikvica. Na malo ulja kratko prodinstajte isjeckani luk i bijeli luk kako bi oslobodili njihovu punu aromu.

Dodajte masu izdubljenih tikvica i ocijedjeni pelat paradajza. Neka se sve skupa prožme i prodinstajte još minut-dva kako bi se okusi sjedinili. Sada je vrijeme za dodavanje ohlađenog pirinča i svježeg peršuna. Po želji dodajte sol i biber kako biste začinili smjesu prema svom ukusu.

Punite pripremljenu smjesu u blago pečene tikvice. Preko svake tikvice pospite obilje rendanog trapista, koji će se lijepo rastopiti u pećnici i stvoriti ukusnu zlatno-smeđu koru na vrhu.

Vratite tikvice u pećnicu i pecite ih na 180 stupnjeva još petnaestak minuta kako bi se sir lijepo rastopio i dobio zlaćanu boju.

Kada izvadite ove mirisne punjene tikvice iz pećnice, pripremite se za pravi užitak. Poslužite ih tople i uživajte u spoju sočnih tikvica, kremastog pirinča, svježeg peršuna i zavodljivog sira.

Ovaj ljetni recept za punjene tikvice je pravi pogodak za sve prilike – od opuštenih obroka na terasi do posebnih svečanosti.