razvojni_logo_cb_s

Bihać – grad bogate povijesti i kulturne baštine

Stotinama godina s koljena na koljeno bihaćkim krajem  se prenosila legenda da ga je sagradila Bika, jedna od tri sestre, kćerka krajiškog bogataša Dobrice, dok su njene sestre sagradile gradove na drugim mjestima u živopisnoj bihaćkoj kotlini. Po Biki je grad, kaže legenda, prozvan Bikće, kasnije će ga prozvati Bišće, a zatim će ponijeti i ime koje nosi i dan-danas. Prvi pisani trag o njemu, pronađen u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV iz 1260. godine, svjedoči da je to „grad koji je već postojao na tom mjestu“.

Baš zbog toga što mu povijest seže tako duboko u prošlost u njemu su svoj trag ostavljali brojni narodi, o čijoj postojanosti  danas svjedoče kulturno-povijesni spomenici kojima je bogat ovaj grad. 

Većina kulturno-historijskog bogatstva Bihaća zaštićena je kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Među njima najznačajnija je i najznamenitija Kapetanova kula koja je nekada služila kao tamnica, a zatim i džamija Fethija, jedina europska islamska bogomolja izgrađena u gotičkom stilu. Kraj Kapetanove kule nalazi se i poznato Kameno turbe, o čijem nastanku i o onome ko ispod njega leži godinama već kruže brojne legende. Pored turbeta je i toranj nekadašnje crkve Svetog Ante. Bihać je grad koji se i danas ponosi svojom antifašističkom prošlošću, stoga kao uspomenu na borbu protiv fašizma čuva Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a. 

Ne treba zaboraviti da je ovo područje poznato i po nekoliko  starih gradova, od kojih su neki danas i turističke atrakcije. Izdvajamo srednjovjekovni grad Sokolac čija pozicija donosi novi pogled na prirodu i sam grad, a do kojeg se danas zahvaljujući novouspostavljenoj stazi može doći i pješke od centra grada kroz pola sata šetnje. Tu je i srednjovjekovni Ostrožac kojeg čine srednjovjekovna utvrda iz osmanskog perioda, dvorac Lothara von Berksa i zbirka skulptura.

Pored kulturno-historijskih znamenitosti Bihać svojim posjetiocima nudi izuzetno raznolik sportsko-rekreacioni sadržaj. Tu se posebno izdvaja Nacionalni park Una, prirodni rezervat na rijeci Uni, čiji su slapovi i brzaci prava poslastica ljubiteljima

Svakako da nećete ostati ravnodušni ni na čuda prirode koja možete vidjeti u ovom nacionalnom parku – poput Štrbačkog buka, kao što ne trebate propustiti posjetiti ni srednjovjekovne tvrđave, Martinbrodske slapove iznimne ljepote koji su pod zaštitom UNESCO-a, Japodske otoke, Čardaklije, Naturu, te brojna druga prekrasna mjesta kojima je Nacionalni park bogat.