razvojni_logo_cb_s

Van Gogh – već godinama u samom vrhu muzičke rock scene

Grupa Van Gogh je osnovana siječnja 1986. godine. Đule je do tada svirao u sastavu Haos. Svibnja iste godine grupa bilježi prvi uspjeh poslijee izdatog singla na Omladinskom festivalu u Subotici gdje su osvojili drugu nagradu publike i treću žirija. Debi album su izdali krajem 1986. godine. Uslijedila je serija promotivnih koncerata, a potom bend privremeno prestaje sa radom. Đule je tokom te pauze nastupao sa sastavima Fit, EKV i u grupi Nikole Đuturila.

Konsolidirana grupa ponovo počinje sa radom 1990. godine. Od tog vremena Đule preuzima ulogu pJevača. Albumom ,,Hodi” iz 1996. godine Van Gogh je ponudio nešto raznovrsniju muziku, a veliki medijski proboj su izborili odličnim spotovima za pjesme ,,Kralj”, ,,Delfin”, ,,Zamisli” i ,,Polje snova”, koji su bili epizode kompletne serije spotova. Uslijedio je koncertni CD ,,No Comment”, snimljen na njihovim nastupima siječnja 1997. godine u beogradskom SKC-u. To je izbor pjesama iz njihove karijere, a svaka pjesma na albumu je označena jednom bojom, bez naziva. Albumima ,,Opasan ples” i ,,Dr Under”, Van Gogh je nastavio sa izgradnjom ,,cjeline” koju je Đule najavio albumom ,,Hodi”. U okviru posljednjeg albuma, snimljen je i dokumentarni film u kome su sudjelovali članovi grupe. Grupa je sa sastavima Partibrejkers, Eyesburn i Yu grupa sudjelovala na koncertu u novobeogradskoj Hali sportova namjenjenom za podizanje najstarijeg srpskog manastira, Djurdjevi stupovi, a pored toga odradili su i brojne druge humanitarne aktivnosti.

Već nekoliko godina grupa je u samom vrhu rock muzike, a bez njihovog hita „Neko te ima noćas“ teško je zamisliti bilo koji nastup u diskoteci.