razvojni_logo_cb_s

Mirjana Nešković – od Turjanskog u Lici do svjetskih pozornica

Mirjana Nešković je danas ime koje je poznato kod svih ljubitelja klasične muzike. Ova djevojka koja je postigla sve što se može postići u ovoj muzici je rodom iz Turjanskog pored Vrhovina. Mirjana je još jedna osoba sa naših prostora koja uspješno i ponosno na najbolji mogući način promovira svoj rodni kraj i zavičaj. U nastavku teksta donosimo samo manji dio njene uspješne karijere.

Diplomirala je 2005. godine na FMU u Beogradu, u klasi Jasne Maksimović. Od 2001. godine nastupa kao član Beogradskog gudačkog orkestra „Dušan Skovran”, u čijem je sastavu surađivala sa brojnim poznatim solistima, kao što su Najdžel Kenedi, Stefan Milenković, Ksenija Janković, Sreten Krstić i mnogi drugi. Godine 2002. postaje član Beogradske filharmonije, gdje i danas radi na mjestu zamjenika koncertmajstora.
Od rujna 2019. godine radi kao docent za kamernu muziku na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Kao solista nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, Nacionalnim orkestrom iz Liona, Briselskom filharmonijom, Sofijskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Bretanje, Kameratom Serbikom, Nacionalnim narodnim orkestrom iz Praga itd. Surađivala je sa brojnim dirigentima, među kojima su Zubin Mehta, Eiđi Oue, Muhai Tang, Kristijan Mandeal, Uroš Lajovic, Srboljub Dinić, David Navaro Tures, Gabrijel Felc, Mihail Jurovski, Hans Graf, Danijel Rajskin, Fabris Bolon, Noam Zur, Luc Keler .
Radom na kazališnoj muzici za predstavu „Bura” V. Šekspira uspostavlja saradnju sa kompozitorkom Isidorom Žebeljan. Iz te saradnje proizilaze mnogi koncerti kamerne muzike, premijerna izvođenja Opera ( Zora D, Maratonci, Dve glave i devojka) i mjesto koncertmajstora Orkestra „Žebeljan”. Aktivno nastupa kao član Ansambla za novu muziku „Gradilište”, sa kojim izvodi i njeguje prevashodno srpsku savremenu muziku. Član je renomiranih orkestara: Simfonijski orkestar „Baljšoj” (koncertmajstor), Orkestar „No Borders”, Simfonijski orkestar „Makris”, Simfonijski orkestar RTS-a, IMOGEN, Gudači Sv. Đorđa, Kamerni orkestar „Ljubica Marić”.
Imala je zapažene solističke i kamerne nastupe na međunarodnim festivalima: Le Festival Saint RiquierZagreb Classic, Festival Les Nuits de Fourviere, Fes Festival of World Sacred Music, Balkan Trafik Festival, Festival Ulysses, BEMUS, SOMUS, NIMUS, Classic Fest, Međunarodna tribina kompozitora, Festival ruske muzike „Baljšoj”, KotorArt itd.
Ostvarila je trajne snimke za Universal Music, Mascom, Oboe Classics, RTS.