razvojni_logo_cb_s

Omega -3 masne kiseline

Medicina već decenijama proučava ljekovitost omega -3 masnih kiselina i postoje validna saznanja koja opravdavaju njihovu medicinsku upotrebu. S obzirom da se ne proizvode u ljudskim ćelijama neophodno ih je unositi putem hrane. Naučno su identifikovane tri esencijalne omega -3 masne kiseline čiji je unos neophodan za normalnu funkciju tjelesnih procesa. Eikosepantenoična(EPA) i Dokozaheksanoična ( DHA) su masne kiseline koje se nalaze u ribi, morskim plodovima,algama. Alfa-linoleinska (ALA) zastupljena je u sjemenu lana,konoplje ili biljnim uljima. Ukoliko ih ne unosimo dovoljno putem hrane preporučuje se suplementacija u dogovoru sa ljekarom ili farmaceutom. Koriste se kao prevencija kardiovaskularnih oboljenja, a mogu biti i kao podrška osnovnoj terapiji. Imaju uticaj i na reumafska oboljenja. One ulaze u strukturu ćelija još od rodjenja. Strukture oka sadrže oko 60 posto, a moždane 40 posto DHA. Periferni nervi su 60 posto masti od kojih je 17 posto DHA. Epidemiološke studije novijeg datuma koje zahvataju stariju populaciju dovode u vezu uzimanje omega 3 masnih kiselina kao preventivu Alchajmerove bolesti i depresije. Uzimanje DHA, EPA i ALA pozitivno utiče na makularne degeneraciju , te se mogu naći kao komponenta u kombiniranim preparatima u ovu svrhu.