razvojni_logo_cb_s

Hrvatska u skupini 20 vodećih investitora u Srbiji

Poslovanje hrvatskih tvrtki i poduzeća u Srbiji svake godine se povećava i postaje sve intenzivnije,

Prema podacima Privredne komore Srbije, do početka 2023. godine registriran je 901 poslovni subjekt čiji su većinski vlasnici pravne i fizičke osobe iz Republike Hrvatske.

Djelatnosti u kojima prednjače ulaganja i razvoj poslovanja su trgovina na veliko i malo, zatim ostale uslužne djelatnosti, kao što su potpora poslovanju i savjetodavne djelatnosti vezane uz poslovno i drugo upravljanje.

Regionalna suradnja iznimno je važna za dva gospodarstva, a Hrvatska spada u skupinu od 20 vodećih investitora u Srbiji s oko 900 milijuna eura uloženih u različite sektore.

Neki od njih su trgovina, u kojoj su tržišni lideri, te usluge, a zatim slijede prerađivačke industrije, s ukupno oko 13.000 zaposlenih. Među njima se izdvajaju investicije Agokora (Diamant, Frikom, Mercator-S), Atlantic grupe (Stark, Atlantic Brands), Nexe grupe.

Prema podacima Privredne komore Srbije vanjskotrgovinska razmjena Srbije i Hrvatske u prvih pet mjeseci 2023. iznosila je 833,6 milijuna eura i bila je 80,1 milijun eura, odnosno 10,6 posto, više od onih zabilježenih tijekom prvih pet mjeseci 2022 godine.