razvojni_logo_cb_s

Kapetanovo jezero – jezero na vrhu planine

Kapetanovo jezero se nalazi na granici između dvije opštine – Nikšić i Kolašin. Smješteno je na planini Lukavici, koja pripada Moračkim planinama. Nalazi se na 1.678 mnv, dugačko je 480, a široko 200 m.

Njegova dubina iznosi oko 37 m. Kao i mnoga jezera u Crnoj Gori, i ovo jezero je nastalo kao rezultat ledničkih aktivnosti, mada o njegovom nastanku i imenu postoje i legende koje kruže u narodu Lukavice i okolnih mjesta. Do Kapetanovog jezera, koje se nalazi na 1.678 metara nadmorske visine, iz pravca Nikšića stiže se autom preko rudnika “Zagrad”, Luka Bojovića, Bara Bojovića i Nikšinog kiljana.

Cijela vožnja je asfaltiranim putem. Iz pravca Kolašina, do Jezera se dolazi pješačkim stazama, koje kreću iz Veljeg Dubokog, do jezera mogu stići samo najizdržljiviji planinari. Teritorijalno gledano, jezero pripada općini Kolašin, iako je bliže, a i pristupačnije Nikšiću.

Prema legendi, nikšićki kapetan Mušović, imao je na mjestu današnjeg jezera katun i često je boravio u njemu, uživajući u ljepotama ovoga mjesta. Iznad njegovog katuna, u planinskim stijenama, nalazio se izvor čije su vode planinske vile koristile za kupanje i kako bi povratile snagu. Svaku noć bi se na izvoru vile skupljale, puštale izvorske vode, i skrivene od očiju ljudi, kupale se i pile bistru izvorsku vodu. Kada bi, pred zoru, krenule da idu, vile bi zatvarale izvor do iduće noći i novog okupljanja. Jedne noći, vila koja je zadnja odlazila sa izvora, zaboravi da zatvori izvor, čije vode poplaviše katun kapetana Mušovića i okolne dolove. Tada vile pomjeriše izvor niže, ispod površine naplavljene vode, da tako vodom napaja novonastalo jezero.

Tako, nepažnjom vila, ili maštom prirode, nastade Kapetanovo jezero, u čijim 37 metara dubokim vodama danas uživaju brojni turisti koje put nanese na ovo omiljeno svratište izletnika, planinara i ribolovaca.