razvojni_logo_cb_s

Štraparijade ruše sve granice

Možda će nekom zvučati ovo čudno, ali po svemu sudeći, poslijednja štraparijada održana u Žarkovcu pored Rume u Srbiji, je ostvarila brojne rezultate koje nisu ni mnoge politike.

Na jednom mjestu okupili su se takmičari sa svojim konjima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a prema prvim podacima ova manifestacija okupila je više od 5000 posjetitelja iz svih ovih država. Na ovakvim manifestacijama okupili su se jedni od najboljih uzgajivača konja iz nekoliko država, sklopljena su mnoga prijateljstva i poslovi, a cijela priča se nastavlja i dalje. Za jednu sredinu nije zanemariv ni ekonomski učinak ovakvih manifestacija. Nije čak lako ni izračunati koliko je pića popijeno, koliko je pečenog mesa prodato te koliko je država prikupila poreza od svega toga.

Što god mislili o ovakvim manifestacijama njihov ekonomski rezultat je mjerljiv i vidljiv po svim parametrima,a možda je od toga još važnije da se šire nova prijateljstva i veze između ljudi iz različitih država koja svima mogu donjeti samo nešto dobro.