razvojni_logo_cb_s

Prošlo je 15 godina od smrti Dine Dvornika

Prije nekoliko dana bila je godišnjica smrti Dina Dvornika – jednog od najpoznatijih hrvatskih pjevača. Preminuo je 7. rujna 2008. u Zagrebu, u 45. godini života.

Dino Dvornik bio je pjevač, skladatelj, producent, glumac, DJ, zabavljač. Rođen je 20. kolovoza 1964. u Splitu. Sa 17 godina, s bratom Deanom, osniva bend Kineski zid, a prvi album objavljuju 1983. za Suzy. Bio je to prvi funky album u hrvatskoj diskografiji. Godine 1988. Dino je debitirao na Zagrebfestu, s pjesmom “Tebi pripadam” te osvojio nagradu za najboljeg debitanta.

1989. tadašnja diskografska kuća Jugoton objavljuje njegov prvi studijski album “Dino Dvornik”, na kojemu je Dino radio glazbu, aranžmane, produkciju, svirao klavijature i udaraljke, dok je tekstove napisao Goran Kralj i Zlatan Stipišić Gibonni. Album je prepun bezvremenskih hitova, koji se i dan danas svakodnevno mogu čuti u radijskom eteru. Slijede albumi “Kreativni nered” i “Priroda i društvo”.

Croatia Records 1995. objavljuje njegov jedini album uživo “Live In München”, snimljen na koncertu u Münchenu – uz sastav Songkillers, koji je proglašen jednim od najboljih live albuma objavljenih kod nas. Godine 1996. osvaja svog prvog Porina, za hit pjesmu “Afrika”, nakon čega je tu nagradu dobio još 11 puta – uključujući posthumno i Porin za životno djelo, zajedno s još 14 nominacija. Tijekom idućih godina, objavljuje albume “Enfant terrible”, “Vidi ove pisme”, “Big Mamma” i “Svicky”.

Posljednji, sedmi Dinov diskografski uradak, album “Pandorina kutija” (Dancing Bear 2008.) objavljen je posthumno i postigao je izniman uspjeh kod publike i kritike. Dino Dvornik uveo je domaću glazbu u diskoteke gdje je vladala inozemna produkcija i gdje je bilo nemoguće zamisliti domaću plesnu glazbu koja je pratila svjetske trendove. Dino je iza sebe ostavio impresivan glazbeni opus, posebnost i ostat će zauvijek upamćen kao jedan od najboljih domaćih izvođača.