razvojni_logo_cb_s

Šarena jezera – atrakcija pored Knina koja ostavlja bez daha

Šarena jezera su pomalo tajnovita i mistična lokacija Šibenskog zaleđa koja mame svojim zavodljivim izgledom. Smještena su istočno od Knina, nedaleko od ceste prema Splitu u blizini rijeke Krke u sjeveroistočnom dijelu Kosovog polja na mjestu gdje Kosovčica i Krka tvore trokut koji se zove Burum. Tri jezera duboka oko 11 metara bogata su ribom, a uz njih su još dva veća izvora koji zajedno tvore sliku za pamćenje.

Šarena jezera su ime dobila po svojoj promjeni boja uslijed izlaska i zalaska sunca. Ispred jezera, u daljini iza brežuljaka se naziru konture grada, a iza se nalazi strma, melodramatična litica na kojoj se nalazi magistrala za Polaču, odnosno Split. Ovaj kraj se opravdano može nazvati Kninska rivijera, iako je more udaljeno šezdesetak kilometara. Kamene kuće, staje, pomoćni objekti, veliki prostori za kukuruz netipični za dalmatinska sela, uske ulice, neobični tuneli, ploče s uklesanim natpisima koji svjedoče o nasljeđu budućih naraštaja, obraslih bršljanom i raslinjem, do posljednjih su detalja sačuvani u izvornom obliku.

U kućama specifične ruralne arhitekture, koje su više od pola stoljeća usamljene bez ijednog stanovnika kao da je tek nedavno stavljeno, nalaze se stari predmeti za domaćinstvo, odjeća te u krčmama i podrumima bačve s vinom i rakijom, stoji u priči na stranicama Općine Biskupija koju pronađete kada krenete istraživati Šarena jezera.