razvojni_logo_cb_s

Konferencija KAKO DO BOLJE ZDRAVSTVENE SKRBI ZA SVE?

U srijedu, 20. rujna 2023., Hrvatski dom Split (Glazbeni salon Jakova Gotovca), Tončićeva 1, Split, bit će domaćin važnog događaja – Konferencije pod nazivom “Kako Do Bolje Zdravstvene Skrbi za Sve?”. Ova inicijativa predstavlja ključni korak prema unaprjeđenju zdravstvene skrbi za sve građane.

Konferencija će predstaviti rezultate istraživanja o dostupnosti zdravstvenih usluga u Hrvatskoj za 2022. godinu. Impresivnih 8,9% građana izrazilo je nezadovoljstvo kvalitetom dostupne zdravstvene skrbi. Nažalost, duga čekanja, koja čine 60% tih nezadovoljstava, predstavljaju glavni izazov.

Istraživanje također pokazuje da starije osobe i one s kroničnim bolestima imaju veću vjerojatnost za nezadovoljenim medicinskim potrebama. Također, osobe s nižim nivoom zdravstvene pismenosti često nailaze na poteškoće u pristupu uslugama. Osim toga, siromašniji građani i stanovnici otoka te manje razvijenih kontinentalnih regija suočavaju se s više prepreka pri korištenju zdravstvenih usluga.

U okviru Konferencije, predstavit će se Smjernice o dostupnosti zdravstvene skrbi, kao rezultat rada projekta “Zdravstveni opservatorij”. Te smjernice nude konkretne prijedloge za poboljšanje dostupnosti i pravednosti u pružanju zdravstvene skrbi svim društvenim skupinama.

Okrugli stol će okupiti stručnjake i predstavnike relevantnih institucija koji će razgovarati o mogućim rješenjima i inicijativama za unapređenje sustava zdravstvene skrbi. Među sudionicima su doc. dr. sc Ana Bobinac, predstavnici Zdravstvenog opservatorija, predstavnici Županijskog ureda za zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ i predsjednica udruge Feniks Split.

Ova konferencija je dio šireg projekta Zdravstveni opservatorij, kojem je cilj jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za sudjelovanje u oblikovanju zdravstvenih politika. Nositelj projekta je Udruga Krijesnica, a partneri uključuju nekoliko znanstvenih visokoobrazovnih institucija i organizacija civilnog društva.

Ulaz na konferenciju je besplatan, ali se preporučuje registracija sudjelovanja. Za više informacija o registraciji i detaljan program, posjetite poveznicu.

Ne propustite priliku biti dio važne rasprave o budućnosti zdravstvene skrbi u Hrvatskoj. Vidimo se na Konferenciji “Kako Do Bolje Zdravstvene Skrbi za Sve?” u Splitu!