razvojni_logo_cb_s

Danas se obilježava Međunarodni dan mira

Medjunarodni dan mira obilježava se svake godine 21.09. Utemeljila ga je skupština UN 1971. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, Rezolucijom UN-a iz 2001. odredjen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskoj razini.

Tradicionalno na Dan mira u sjedištu UN-a u New Yorku tokom dana zvoni Japansko zvono mira, dar građana Hirošime i japanskog naroda u spomen na razorne posljedice rata i ljudske žrtve ubijene pod izlikom svjetskog mira.

Ujedinjeni narodi su izabrali na ovaj dan pozivaju sve sukobljene strane da proglase prekid vatre i omoguće humanitarnoj pomoći ulazak u zaracena područja. 2019. godine Ujedinjeni narodi su izabrali klimatske promjene kao temu za obilježavanje Dana mira. Razlog tome je činjenica da su i klimatske promjene velika prijetnja svjetskoj sigurnosti i stabilnosti, a upravo sukobi oko resursa su prouzrokovati klimatskim promjenama mogli bi biti prijetnja miru u budućnosti. Tako da, umjesto što se bavimo nekim nevažnim stvarima posvetimo se budućnosti, očuvanju mira, očuvanju planete i očuvanju zdravih međuljudskih odnosa. Sretan vam svjetski dan mira!