razvojni_logo_cb_s

Ove namirnice proglašene su za nezdrave: Uglavnom netočno

Postoje razna mišljenja o određenim namirnicama a za mnoge namirnice se već duže vrijeme tvrdi da su loše za zdravlje. Pogotovo nakon rasta popularnosti određenih dijeta – poput keto dijete koja iz prehrane izbacuje ugljikohidrate. Ta su mišljenja zapravo pogrešna, svaka namirnica je zdrava ako se konzumira u umjerenoj količini.

Ovo su namirnice za koje se smatra da su “nezdrave”, ali su zapravo dobre za naše zdravlje:

Jaja su dobar izvor proteina, a sadrže i vitamine te minerale

Zastarjelo mišljenje nutricionističke zajednice je da jaja u sebi sadrže visok nivo holesterola i masnoće pa imaju negativne posljedice na zdravlje srca. To zapravo nije istina. “Jaja sadrže masnoću, ali ne u prevelikoj količini. Određena količina masti dobra ja ze tijelo, bitno je samo da se ne unosi previše. Iako jaja sadrže holesterol, sada znamo da holesterol u hrani nije povezan s holesterolom u krvi”, objasnila je nutricionistica Alexandra Lewis. Svi već znamo da su dobar izvor proteina, a sadrže i vitamine te minerale. Dobro ih je pojesti za doručak jer ćete ostati duže siti i puni energije.

Smrznuta hrana i dalje sadrži velik broj vitamina i minerala

Kada razmišljamo o smrznutoj hrani, uvijek zamislimo smrznutu picu, gotova jela i sladoled. Dobra vijest je da je industrija smrznute hrane izuzetno napredovala, pogotovo kada je riječ o povrću. Povrće se sada smrzava kada je u svojoj najboljoj zrelosti, odnosno kada u sebi sadrži najviše nutrijenata. Zato ćete iz smrznutog povrća dobiti velik broj vitamina i minerala, kao i od svježeg povrća.

Kava je povezana s manjimrizikom oboljevanja od dijabetesa

Konzumacija velike količine kave može imati negativne posljedice, poput ubrzanog kucanja srca, znojenja i probavnih smetnji, ali konzumacija kave u umjerenoj količini zapravo ima pozitivne posljedice na naše zdravlje. Kava u sebi sadrži nešto vitamina B, ali je povezana i s manjim rizikom obolijevanja od dijabetesa.

Ugljikohidrati sadrže vlakna

Kruh, povrće s visokim nivoom škroba i žitarice često imaju loš glas da sadrže preveliku količinu ugljikohidrata. “Našim organima, pogotovo našem mozgu, bubrezima ii mišićima, trebaju ugljeni hidrati kako bi normalno funkcionisali”, objašnjava Lewis. Osim što naše tijelo najbolje sagorijeva energiju iz ugljenih hidrata, oni sadrže još jednu neophodnu materiju – vlakna. Vlakna pomažu u regulaciji probave i pomažu nam da se osjećamo sitima.

Mliječni proizvodi sadrže veliku količinu nutrijenata

Iako nijesu svi mliječni proizvodi jednaki, na primjer jogurt i sladoled, oni su zapravo dobri za naše zdravlje. Mliječni proizvodi inače sadrže veliku količinu nutrijenata, poput vitamina D, magnezijuma i kalijuma. Takođe su izvor proteina u mnogim dijetama. Uz to, pomažu gubitku kilograma, izgradnji mišića, zdravlju kostiju i sprječavaju kardiovaskularne bolesti.