razvojni_logo_cb_s

Bosanska Krupa – Grad u kojem se jedna pored druge nalaze tri crkve

Još u antičko doba, u dolini smaragdnih rijeka Une i Krušnice živjela je, prema legendi, djevojka po imenu Krupana koja je sagradila tvrđavu Pset na brežuljku oko kojeg će kasnije niknuti grad. I baš zbog toga što je lijepa poput djevojke, tako se je i prozvala – Bosanska Krupa.

Iako je po tom imenu poznata tek od 13. stoljeća, zna se da je područje za koje se pretpostavlja da se zvalo po župi Pset bilo naseljeno još u prapovijeso doba keltsko-iliriskim plemenom Japodima o čemu svjedoče arheološki nalazi iz tog doba.

Prvi poznati vladari Krupe i krupske tvrđave bili su već u 13. stoljeću feudalci Babonići, kada je Krupa bila najvažnije mjesto u srednjem Pounju. Kasnije su je osvajale Osmanlije, kada je u njoj bila smještena kapetanija i kada se izgradila kao poznati trgovački centar koji su porušili Austrijanci 1894. godine.

Čim ste se zatekli u centru Bosanske Krupe ne možete a da ne primijetite ostatke tvrđave Pset u strogom centru grada, koja je nekada imala važnu vojno-odbrambenu ulogu, a oko koje je nastao grad. Oko nje razvila se i krupska čaršija, u čijem srcu se nalaze i tri crkve koje kao da jedna drugu ljube – katolička i pravoslavna crkva, te džamija, istinski svjedoci multikulturalnosti ovog grada.

Od značajnih kulturno-povijesnih spomenika ne propustite posjetiti ni ostatke starog grada Jezerskog iz 13. stoljeća i drvenu džamiju u istoimenom bosanskom selu kroz kojeg se možete provozati i biciklima.

Od prirodnih ljepotaizdavaja se i vrelo rijeke Krušnice, udaljeno 6 kilometara od centra grada, gdje ćete zateći vrlo impresivan prizor i hidrocentralu iz austro-ugarskog perioda koja i danas proizvodi električnu energiju.

Bosanska Krupa često je mjesto održavanja malih sajmova, ali i tradicionalnih manifestacija koje uvijek privlače veliki broj posjetilaca. Najpoznatija je utrka tradicionalnim unskim lađama svakog ljeta na manifestaciji “Unski lađari”, a popularne su i “Potraga za kraljicom Une” što predstavlja lov na plemenitu ribu mladicu.