razvojni_logo_cb_s

Jesenji radovi u vrtu

Rujan je pravo vrijeme da počnete sa pripremom vrtnih i sobnih biljaka za hladnije dane. Ukoliko želite da promijenite izgled vrta možete početi sadnju i presadjivanje zimzelenih biljaka. Izbor zimzelenih biljaka kao što su pirokanta, berberis, evonimus, mahonija, šimšir… osvježiće bojom svaku baštu tokom zimskih mjeseci.

Žive ograde treba podrubriti posljednji put ako to niste uradili u kolovozu. Ako je potrebno možete je i orezati. Orezane grančice možete da iskoristite za popunjavanje mjesta gdje se živa ograda prorijedila. Za orezivanje žive ograde treba izabrati oblačan dan i to jutarnje ili kasne popodnevne sate. Nemojte uklanjati plodove sa pojedinih žbunova jer tokom zime predstavljaju ukras u vašoj bašti. U rujnu možete posaditi i božur, jer je to najbolji mjesec za njegovo razmnožavanje. Idealno je vrijeme za orezivanje živih ograda i ružičnjaka, a krajem mjeseca možete početi sadnju lukovica, da biste u proljeće imali što bujniju baštu. Na dnu jamice,iskopane za sadnju lukovica , stavite šaku pijeska, a odozgo šaku humusnog djubriva i zemlju. Baštenske biljke nemojte prihranjivati. 

Sobne biljke koje su ljeti bile na otvorenom unesite u zatvoren prostor, ali bez prihranjivanja. Prije samog unošenja detaljno pregledati biljke, pa ukoliko ima nekih promjena tretirati ih pesticidima.