razvojni_logo_cb_s

Životna priča Jovanke Broz

Za nekoliko dana je deseta godišnjica od smrti Jovanke Broz,a tim povodom Razvojni portal donosi najupečatljivije trenutke iz njenog života

Kao supruga Josipa Broza Tita, Jovanka je cijelo vrijeme bila pod lupom javnosti, a Tita se udala 1952., te mu je ostala vjerna sve do njegove smrti 1980. 

Jovanka je rođena sredinom 1920-ih u srpsko-hrvatskoj obitelji u Pećanima kod Udbine, a njezina je obitelj izbjegla u Srbiju 1941. kada joj je i zapaljena rodna kuća. To je uvelike utjecalo na nju i približilo ju partizanskom pokretu. Tako je postala Partizanka sa samo 17 godina, a već 1945. postala je pomoćnica Tita. Maršalu je pomagala u njegovom domaćinstvu, održavala mu je uniformu čistom i kuhala mu, a nakon što je Titu preminula njegova velika ljubav Davorjanka Paunović, Jovanka mu je postala osobnom tajnicom.Kasnije se i udala za njega a sve do danas ne zna točan datum Titovog i Jovankinog vjenčanja. Ono se zbilo na tajnoj, intimnoj ceremoniji vjerojatno 1951. ili 1952. godine.

Prema pričanjima povjesničara, razni su političari i Titovi suradnici željeli okrenuti njihovog vođu protiv Jovanke te su mu punili glavu pričamo o tome da ga je ona izdala. To je narušilo odnos para te je tako Maršal napustio njihov zajednički dom. Živjeli su odvojeno od 1977. do njegove smrti 1980.

Nakon Titove smrti Jovanka je ostala živjeti u Beogradu, sva imovina joj je oduzeta, a policija ju je neprestano nadzirala pa je tako svoje posljednje godine života provela u svojevrsnom kućnom pritvoru. Osiromašena i ocrnjena kao bivša Prva dama Jugoslavije, umrla je u bijedi od srčanog udara u dobi od 88 godina. Praktički 30 godina života živjela je pravi pakao siromaštva. Na kraju su je ipak pokopali uz supruga u Kući cvijeća u Beogradu, a zanimljivo je da joj prije smrti nisu dali ni da posjeti Titov grob. 

Tito imao ukupno četiri braka.

Ruskinja Pelagija Denisovna Belousova bila je prva Titova supruga. Upoznali su se dok je on bio vojni zarobljenik u Sibiru.Vjenčali su se 1919. godine kada ona još nije bila ni blizu punoljetnosti, nakon čega odlaze u Hrvatsku gdje Pelagija rađa troje djece, od kojih je preživio samo Žarko. Godine 1928. ona se sa Žarkom vraća u Sovjetski Savez uz pomoć Titovog prijatelja Miroslava Krleže, a nakon što je Tito osuđen na višegodišnji zatvor zbog komunističkih aktivnosti. Razvodi se od Tita o čemuga je obavijestila tek pismom. Tito preuzima brigu o sinu 1936. godine, kada je na poziv Kominterne došao u Moskvu. Pelagija je umrla u Moskvi 1967.godine.

Dvadeset godina mlađom njemačkom komunisticom Annom Köenig oženio se 1936.godine. Godinu dana kasnije Anna je streljana u moskovskom zatvoru Lubjanka nakon što ju je Staljinova tajna policija optužila da je njemački špijun.

Sljedeća gospođa Broz bila je Herta Haas, bogata slovenska Židovka.