razvojni_logo_cb_s

Legende o rijeci Uni i Martin Brodu

Mnogo je legendi o ovoj rijeci i njenom imenu, a jedna od njih kaže da su je rimski vojnici nazvali UNA. Oni koji žive uz nju, imaju običaj reći da bi trebalo ljudima u cijelom svijetu pokazati tu ljepotu, te da bi i stranci imali čemu da se dive kad bi došli na Unu. Često se među turistima čuju pitanja zašto se više i bolje ne radi na promoviranju ovog prirodnog bogatstva.

Una – rijeka koju prate legende. Ime su joj dali rimski vojnici. Dolaskom u ovaj dio zemlje, ostali su zapanjeni ljepotom rijeke, njenom čistoćom, mirisom. U odmoru od bitke, na obali jedan je vojnik uzviknuo “Una” što znači jedina. Od tada pa do danas tako je zvaše..

Druga legenda kaže da je Rimljanin ratnik odmarao na obali, opravši svoje rane od bitke. Sjeo je na obalu i u sutonu spazio je djevojku; nestvarno lijepu kako ulazi u vodenicu s naramkom drva.

Glad, hladnoća, umor i znatiželja nagnaše ga da uđe u vodenicu. Nije izašao sve do proljeća, samo je djevojka izlazila po drva i vodu.

Na Uni ima za svakog po nešto, jer je idealna za avanturistički turizam, ekstremne sportove, za ljubitelje ribolova, ali i za umjetnike kojima je potrebna inspiracija za stihove ili oslikavanje slikarskog platna. Onima koji žive nedaleko od nje, ona je omiljena destinacija za nedjeljni izlet, rekraciju ili jednostavno kao mjesto na kome se priroda može udahnuti punim plućima. A onima koji je posjete iz dalekih destinacija, ona postaje nezaboravna atrakcija, na koju žele ponovo da svrate.

Mjesta na kojima se ljudi zaljubljuju u ovu rijeku su slapovi u Martin Brodu i Štrbački buk. Svako od ovih mjesta je priča za sebe o svemu onome što Una umije pokazati ljudima i osvojiti njihova srca.

Martin Brod je poseban po mnogo čemu, a mještani imaju običaj reći da baš tu Unac ljubi Unu, jer se ulijeva u nju. Tu se Una stropoštava niz nekoliko manjih i većih slapova i vodopada, nakon čega od sedre pravi brojne kanaliće i male otočiće koji tom području daju živopisnu ljepotu i atrakciju. U Martin Brodu se nalazi interesantna pećina koja je nastala u sedri, ali i pravoslavni manastir Rmanj iz 15. vijeka, koji je sagrađen od unikatne unske sedre. Ovaj manastir je posebno omiljen među pravoslavcima koji ga rado posjećuju, krste djecu i vjenčavaju se baš tu. Martin brod je poseban i za ribolovce, koji tu često dolaze zbog potočne i kalifornijske pastrmke. Nacionalni park Una, rijeka Una-Kulen Vakuf i rijeka Unac-Martin Brod su mjesta gdje se održava Međunarodni- revijalni kup „flay fishing“.

Martin brod ima i svoju legendu koja kaže da se nekad davno izuzetno lijepa djevojka Marta, zaljubila u momče kudrave kose i garava lica koji je živio tamo preko na drugoj obali Une. Roditelji njeni ni da čuju za tu vezu i ljubav… Jednog dana u kasno doba krene Marta put Une, zadigne skute od suknje, pa krenu preko broda, svome dragom. Okliznula se na skliskoj unskoj sedri i pala u vodu, a na površini smaragdne vode samo se kratko zadržala njena zlatno-plava djevojačka kosa. Taj gaz, odnosno brod kako ga mještani zovu, prozvaše Martin Brod. Zbog nesretne ljubavi dvoje mladih ljudi, a u spomen na djevojku Martu i do danas nezaboravljenu zabranjenu ljubav, ovo mjesto je dobilo naziv Martin Brod.