razvojni_logo_cb_s

Drenovac Osredački – selo koje svi zaobilaze

Ovo selo na području općine Gračac nalazi se na području gdje je nakad bilo preko 200 domaćinstava, a prema zadnjem popisu stanovništva u ovom selu živi 8 ljudi. Bolji poznavaoci prilika kažu i da je taj broj još manji.

Do ovog sela, koje ima samo nekoliko stanovnika, dolazi se preko teritorije Bosne i Hercegovine. Žitelji Drenovca Osredačkog nemaju internet ni signale mobilnog telefona, a pošto zavise od nedovoljnog broja solarnih panela, nemaju struje kada sunce zađe. Jednom nedeljno stanovnicima dolazi pokretna trgovina iz Drvara.

Do krajnjeg dijela općine Gračac može se doći putem koji su bujice opustošile sa dodavanjem klizišta na sredini puta, a zatim prelaskom preko mosta kojem je već srušen dio svoda.

“Niko nikad ne dolazi, ne. Mi ni ne glasamo. Jednom kada su došli, jednostavno ne znam šta je trebalo za glasanje u Gračacu, i odveli su nas do Srba, i to je to, ništa više”, rekla je Zora Ševo iz Drenovca Osredački za RTL Danas.

Opskrba električnom energijom im je loša kao i putevi, kažu mještani. Nekada su imali dalekovod, sada samo nedovoljno solarnih panela.

Budući da nemaju signale sa mobilnih telefona, ljude u ovom području čuju se preko radio stanica. Naravno, nema ni interneta, pa se mlađi potomci, kada im dođu u posJetu, ne zadržavaju dugo.