razvojni_logo_cb_s

Hrvatska i Slovenija zatražile hitnu financijsku potporu poljoprivrednicima

Delegacije Hrvatske i Slovenije su uputile poziv za uvođenje mehanizma hitne financijske potpore od strane Europske unije za poljoprivrednike koji su pogođeni trenutnim krizama. Oni su svoj prijedlog iznijeli prije sastanka Vijeća EU za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH).

Naveli su kako je poljoprivredno-prehrambeni sektor pod velikim djelovanjem vanjskih faktora na koje nema utjecaja, a koji djeluju na ekstremnu promjenjivost cijena. Istaknut je efekt prirodnih katastrofa, prvenstveno suše, potresa, požara i njihovog razornog djelovanja. Veliki problem je pojava zaraznih bolesti domaćih životinja, što je umanjilo financijsku stabilnost stočara, ali i stabilnost cijelog lanca od proizvodnje do opskrbe potrošača.

Mnogi poljoprivrednici su, kako tvrde, morali odustati od daljnjeg razvoja na svojim imanja, kupovine opreme, širenja proizvodnje u takvim uvjetima. Ovakva situacija, dodaju, ugrožava ispunjavanje ciljeva koji su zacrtani u ZPP-u. Prijedlog su podržale Bugarska, Cipar, Portugal, Mađarska i Malta.

Intervencija bi dala mogućnost hitnog mehanizma financijske potpore u slučaju krize, što ne bi prelazilo dva posto ukupnog nacionalnog proračuna Strateškog plana ZPP-a. Države članice bi imale mogućnost odobravanja dodatnih sredstava.

Ovakva pomoć bi bila odobrena u slučajevima prirodnih katastrofa, iznenadnih oscilacija cijena i/ili troškova proizvodnje većim od 20 posto u odnosu na isti period prošle godine, kod pojave zaraznih bolesti životinja i biljnih štetnika