razvojni_logo_cb_s

Poziv na tribinu “Zaštita prava lica koja polažu pravo na nekretnine u Republici Hrvatskoj“

Udruženje Srba iz Hrvatske u Beogradu organizira tribinu vezanu za poljoprivredno vlasništvo i poljoprivredno zemljište u njihovom vlasništvo na teritoriji Republike Hrvatske. Tim povodom u našu redakciju je stigla obavijest za navedeni događaj sa obrazloženjem tribine. Razvojni portal navedenu obavijest objavljuje bez bilo kakvih korekcija i dodataka.

Udruženje Srba iz Hrvatske organizira tribinu “Zaštita prava lica koja polažu pravo na nekretnine u Republici Hrvatskoj“ na kojoj će se prisutni upoznati sa rješenjima kako da se izbjegnu moguće zloupotrebe, pa čak i gubljenje vlasništva na nekretninama u Hrvatskoj nakon isteka desetogodišnjeg moratorija na prodaju državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta strancima.

Tribina će se održati u četvrtak, 16. studenog 2023. godine u 11 sati u dvorani Gradske opštine Novi Beograd

U Hrvatskoj je 30. juna 2023. godine istekao desetogodišnji moratorij na prodaju državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta strancima. Za očekivati je da će prestankom moratorija doći do porasta cijena poljoprivrednog zemljišta, a što će pogodovati pokušajima neovlaštenog korištenja, raznim manipulacijama i zloupotrebama vlasničkih prava, posebno lica koja polažu pravo na poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, a žive u Srbiji. Da su moguće manipulacije, zloupotrebe i uzurpiranje vlasničkih prava pokazuju, među ostalim, i već sada prisutne pojave neovlaštenog ostvarivanja novčanih poticaja pojedincima i tvrtkama prijavljenih na tuđe parcele, bez znanja vlasnika poljoprivrednog zemljišta. Osim toga, u pojedinim mjestima u Hrvatskoj u toku su postupci osnivanja, dopune ili obnove zemljišnih knjiga te se objavljuju oglasi o otvaranju zemljišnih knjiga kojima se otvara ispravni postupak te pozivaju sve zainteresirane osobe koje smatraju da bi trebalo u te knjige upisati nešto što nije upisano ili bi trebalo izmijeniti, dopuniti ili izbrisati neki upis ili njegov prvenstveni red, da stave općinskom sudu svoje prijave prijedloga za upise odnosno svoje prigovore postojećim upisima.

Da bi se izbjegle moguće zloupotrebe, pa čak i gubljenje vlasništva na nekretninama i bilo kakva pravna nesigurnost neophodno je da lica koje polažu pravo na nekretnine u Hrvatskoj budu aktivna u ostvarivanju i zaštiti svojih vlasničkih prava, da pozovu lice koje obrađuje ili koristi njihovu zemlju da ugovorno urede međusobne odnose, da provjere u sistemu za isplatu poticaja ARKOD da li je njihova nekretnina prijavljena za novčane poticaje, da naslednici što prije pokrenu ostavinske postupke kako bi se, između ostalog, izbjegla mogućnost da ostavina pređe u vlasništvo općine, odnosno grada ili privatnih lica, da urede pravno čistim stanje u zemljišnim knjigama i katastru i sl.

Uvodno izlaganje na tribini imaće:

  • Ratko Bubalo, Humanitarni centar za integraciju i toleranciju, Novi Sad;
  • Vera Ljutjević Centar za knjigovodstvo i pravne poslove, Pančevo;
  • Petar Anđić, Komesarijat za izbjeglice i migracije, Beograd;
  • Predstavnik Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba.