razvojni_logo_cb_s

Postaje li poljoprivredno zemljište prirodni resurs oko kojeg će se sve više lomiti koplja?

Proteklih mjeseci ova priča postala je sve više dominantna među ljudima koji svoju egzistenciju pronalaze u poljoprivrednoj proizvodnji. Najava države da će još godinu dana sve ići kao i do sada stvorila je olakšanje ljudima koji godinama koriste zemljište bez neke pravne osnove sa vlasnikom tog zemljišta, odnosno koji su u posjed došli kroz takozvano „ucrtavanje“ u područnim uredima Agencije za plaćanje ili kroz potvrde o mirnom posjedu koje su dobivali u općinama i gradovima.

Sa druge strane ista ova tema je stvorila dodatnu ljutnju kod vlasnika tog istog zemljišta. I u ovom segmentu postoje brojni problemi pošto i to vlasništvo nije riješeno u zemljišnim knjigama pa se ogromne površine poljoprivrednog zemljišta još uvijek gruntovno vodi na nepostojeće poljoprivredne zadruge. Prije desetak godina ova materija je bila riješena zakonski na taj način da to privatno zemljište dodjeljuju zainteresiranim proizvođačima,ali da otvore namjenske račune za uplatu te da taj novac čeka stvarne vlasnike dok se ne pojave.

Međutim taj zakon je srušio tadašnji Srpski demokratski forum sa ustavnom tužbom. Proteklih dana su u organizaciji izbjegličkih udruženja krenule i tribine po Srbiji na ovu temu pa je jasno da će poljoprivredno zemljište biti dominantna tema i u budućnosti.