razvojni_logo_cb_s

Na Plitvicama se gradi replika restorana Kozjak iz 1949. godine

U Nacionalnom parku Plitvička jezera gradi se novi-stari ugostiteljski objekt Kozjak. Pri projektiranju koriste se snimke iz 1981. godine na kojima objekt ima uređen vanjski prostor s terasom i širokim stepeništem.

Restoran Kozjak izgrađen je nakon drugog svjetskog rata, 1949. godine prema projektu arhitekta Ivana Strižića. Početni objekt bio je dosta skromnih dimenzija, ali se s vremenom dograđivao u skladu s potrebama ugostiteljstva.Radi se o niskoj građevini, dobro uklopljenoj u teren sa pročeljem i terasom okrenutima prema jezeru Kozjak, a građena je od tradicionalnih materijala ovog kraja (kamena i drveta). Nakon toga restoran je do 1990. više puta dograđivan i pregrađivan, a nakon rata nije korišten te se zbog neulaganja i neodržavanja urušio.

Ministarstvo kulture je po urušavanju odobrilo uklanjanje zgrade, pod uvjetom da se rekreira kao faksimil, da bi se očuvala njena ambijentalna vrijednost, piše index.hr. Prema riječima ravnatelja Nacionalnog parka, Tomislava Kovačevića, po završetku radova Kozjak više neće biti restoran.Bit će to kavana-slastičarnica s uređenom vanjskom površinom za posluživanje gostiju, odnosno imat će terasu s 40 sjedećih mjesta. U zatvorenom prostoru ugostiteljski dio će imati 60 sjedećih mjesta. Planirani završetak radova je proljeće 2024. godine.