razvojni_logo_cb_s

Najpoželjniji mladi princ ženi se djevojkom hrvatskog porijekla

Abdul Matin od Bruneja već godinama važi za najpoželjnijeg mladog princa, a sada je otkriveno da se ženi, i to za djevojku hrvatskih korijena.

Kraljevsko vjenčanje održaće se u siječnju sljedeće godine, a o misterioznoj Aniši Isi-Kalebić se zaista malo zna.

Njihova ljubavna priča započela je nakon što su se upoznali preko prijatelja. Aniša inače potječe iz poznate brunejske obitelji, njen djed Pehin Datuk Haji Isa bio je savjetnik tamošnjeg sultana i suosnivač avio kompanije.

Kako su mnogobrojni strani mediji prenijeli, njen otac vuče korijene iz Hrvatske. Inače, dio života je Aniša provela u Britaniji, gdje je pohađala Univerzitet u Batuu. Nakon toga je osnovala modni brend  Silk Collective.

Bila je veoma aktivna na društvenim mrežama, ali se nakon objave vjeridbe, Aniša potpuno povukla s mreža. Inače, prezime Kalebić, prema Acti Croatici, potiče s ostrva Šolte, a nekolicina ih danas živi u Splitu i Puli.

Takođe, aktivan je sportista koji igra polo u reprezentaciji Bruneja, a bavi se i skijanjem, padobranstvom, ronjenjem na dah i igra golf.

Kraljevska svadba, kako je uobičajeno kad sultan od Bruneja ženi nekog od svojih potomaka, trajaće deset dana, a svečanost počinje 7. siječnja. Šerijatsko vjenčanje održaće se 11. siječnja, a civilno vjenčanje 14. siječnja, nakon čega slijedi svečani banket.

Inače, Hasanal Bolkijah, sultan od Bruneja, na prestolju je već pola vijeka. Prema magazinu Forbs Bruneji su peta najbogatija zemlja na svijetu. Većinu prihoda dobijaju od naftne industrije. Sultanovo bogatstvo doseže 28 milijardi dolara.