razvojni_logo_cb_s

Pogledajte najgušće naseljen otok na svijetu: Na 2.000 kvadrata živi 500 ljudi!

Otok Migingo nalazi se na jezeru Viktorija, na granici između Ugande i Kenije, i jedan je od najgušće naseljenih otoka na svijetu.

Iako malo po veličini, otok je dom za 500 ljudi, ribara i njihovih obitelji koji žive u natrpanim kolibama napravljenim od ploča i drveta.Iako je upola manje od nogometnog terena, ima sve što je gradu potrebno. Uprkos lošim životnim uvjetima, posjeduje pet barova, kozmetički salon, ljekarnu, kao i nekoliko hotela. To je bliska zajednica, koja je naučila važne stvari o efikasnom upravljanju prostorom.

Takozvani otok od gvožđa ima veoma nejasnu povijest. Prema nekim izvještajima, prvobitno su ga naselila dva kenijska ribara, Dalmas Tembo i Džordž Kibebe, koji su ovdje došli 1991. godine i postavili temelje današnje zajednice. Drugi kažu da je to bio Uganđanin Džozef Nsubuga, koji je prvi došao ovdje, a zatim doveo još svojih prijatelja pecaroša. Upravo su ovakve kontradiktorne priče i bitka za vode bogate ribom i dovele do dugogodišnjeg sukoba oko vlasništva nad Migingom između Kenije i susjedne Ugande.