razvojni_logo_cb_s

YU grupa je proslavila svoj 53. rođendan

Jučer je YU grupa proslavila svoj 53 rođendan, a postali su i fenomen i po tome što traju i opstaju puno duže nego što je trajala država po kojoj su dobili ime.

Bend su osnovali braća Žika i Dragi Jelić.

U vrijeme nastanka Jelići su bili već iskusni glazbenici iz bendova 1960-ih, a to su bili Albatrosi, Alasi, Beduini, Siluete i Džentlmeni.

Već s objavom prvog eponimnog albuma za Jugoton 1973. glasoviti glazbeni kritičar Dražen Vrdoljak u svojoj kritici i tadašnjim tekstovima nije štedio pohvale po pitanju kvalitete sastava, te ga je na početku 1974. u godišnjoj rekapitulaciji za magazin Start proglasio „YU grupu” najboljim domaćim rock albumom godine.

Njihova pjesma „Crni leptir“ s prvog albuma postala je nezobilazni klasik za svakog tko se kasnije hvatao akustične gitare na tulumima i ljetovanjima, a tu crticu iz nekadašnjeg života su možda najbolje objasnili sarajevski momci iz grupe Zabranjeno pušenje u pjesmi „Pišonja i Žuga u paklu droge“ s albuma „Male priče o velikoj ljubavi“, posljednjeg predratnog albuma grupe na kojem se osjećalo da se ‘nešto valja iz brda’.

Dolaskom devedesetih godina ovaj regionalno poznati bend napravio je pauzu od dvadesetak godina što se tiče gostovanja u Hrvatskoj. Ime benda nam je bila prepreka za dolazak u Hrvatsku izjavio je Žika Jelić 2015. godine uoči povratničkog koncertnog gostovanja u Zagrebu, gdje ih je publika odlično primila.

I nakon 53 godine postojanja ova grupa je jedna od najpopularnijih grupa u toj vrsti muzike.