razvojni_logo_cb_s

Reportaža:Kaubojski grad na Zlatiboru

Kauboji i indijanci. Do sada smo mogli da ih gledamo samo u popularnom vestern filmovima. Prije par godina „Divlji zapad“ je stigao na obronke Zlatibora! Vodimo vas u posjetu El Paso City-ja na Vodicama!

El Paso City se nalazi u vikend-naselju Vodicama,na 14 kilometara udaljenosti od turističkog centra Zlatibora. Smješten je uz sam magistalni put Beograd-Podgorica, na površini od oko 3 hektara. U pitanju je tematski zabavni park koji se sastoji od tri velike tematske cjeline: zlatiborskog zaseoka, kaubojskog grada i indijanskog sela. Nastao je u želji da se dočara izgled tipičnog zlatiborskog sela, kaubojskog grada i indijanskog sela iz druge polovine 19. vijeka. Idejni tvorac, investitor i vlasnik El Paso City-ja Milija Čumić, čovjek koji je obišao svijet koji nije zaboravio svoje zlatiborsko podrijetlo.

Kroz El Paso City protiču dvije rijeke koje cijeloj postavci daju na autentičnosti, pri čemu se po svojoj simbolici posebno izdvaja rijeka Rio Grande koja predstavlja prirodnu granicu između zlatiborskog zaseoka i kaubojskog grada.

Posle desetak minuta laganog hoda dolazimo pred kapije „Divljeg zapada“. Na samom ulazu u ovaj simpatični grad dominiraju tri velike replike istinskih gospodara El Paso City-ja, sa desna na lijevo se nalaze impozantne drvene statue: zlatiborskog gorštaka koji na uzici drži natovarenog magarca,kauboja na konju i indijanskog poglavice na konju.

Čim smo ušli unutra, poslije samo 10-tak metara hoda nailazimo na jedno simpatično jezerce, u kome plavaju prelijepi primjerci Pastrmki.

Zlatiborski zaseok predstavlja posebnu tematsku cijelinu smještenu na desnoj obali rijeke Rio Grande. Sastoji se od glavne ulice, uz koju je sagrađeno12 kućica brvnara, štale, restorana domaće kuhinje i crkve. Ovom cijelinom dominira tradicionalna zlatiborska brvnara. Kućice predstavljaju vjerne replike arhitekture tog vremena, u cjelosti su sagrađene od drveta, uključujući i njihov enterijer dok posebnu atrakciju predstavlja krov koji je pokriven šindrom.

Kaubojski grad se sastoji od velike glavne ulice duž koje su sagrađene najvažnije ustanove poput pošte, banke, saloon-a, bilijar sale, hotela, prodavnice oružja, kancelarije šerifa, zatvora i dr.

Posle par metara hoda, dolazimo do Saloon-a – kultne kavane iz američkih vesterna. Prostor je ispunjen sa desetak zelenih drvenih stolova a oko kojih se nalaze po četiri stolice dok na zidovima dominiraju slike sa motivima američkog „Divljeg zapada“. Posebnu pažnju privlači šank uz koji su postavljena tri separea u vidu konjskih sjedala.

Indijansko selo predstavlja posebnu tematsku cjelinu, smještenu zapadno od kaubojskog grada, od koga ga dijeli rijeka preko koje je postavljen drveni mostić. Velikim dijelom je okruženo borovom šumom što dodatno doprinosi njegovoj originalnosti jer asocira na primitivniji i ruralniji način života. Indijansko selo se sastoji od šest indijanskih šatora koji okružuju prostor oko platoa za logorsku vatru. Indijansko selo nosi ime najčuvenijeg indijanskog poglavice „Bika koji Sjedi“, čija se bista nalazi na samom platou.

Prelazeći drveni mostić, prolazimo kroz drvenu kapiju na kojoj visi prikaz glave indijanskog poglavice, i stupamo na svetu indijansku zemlju. Ovdje važe druga pravila!

Od ostalih posetilaca saznajemo da je prije godinu dana gost El Paso City-ja jedan indijanski poglavica. Priča ide i do toga da je rođak „Bika koji Sjedi“. Sa njegovim dolaskom ovdje ne manjka uzbuđenja i zabave. Preko dana svira indijansku muziku na tradicionalnim istrumentima, a čim padne veče pali logorsku vatru i okuplja pristalice.