razvojni_logo_cb_s

Najljepše bosanske tvrđave 

Tvrđava u Ostrošcu smještena je na  uzvišenju iznad lijeve obale rijeke Une i istoimenog naselja. Nalazi se na 12 km od Bihaca,na mjestu gdje se račva put za Cazin. Prvi put se spominje 1286.godine. Bila je u posjedu knezova Babonića( Blagajskih). 1552 prelazi u vlast Antuna Bakšića, a Osmanlijama pada u ruke 1577. Od 17. vijeka tu je sjedište ostrožačke kapetanije, najjače u bosanskoj krajini.

Osmanlije su izgradile dio tvrđave. Sjeverni dio grada prozvao se narodnim, a južni gospodskim. Zbog učešća u protivljenju reformama Sultana Mahmuda II 1837. prognan je posljednji ostrožački kapetan iz loze Beširevića. Mehmed beg Beširević je 1902. predao tvrđavu bihaćkom sreskom načelniku Lotharu von Berksu( austrijski grof, Habsburg) koji ga je restaurirao.

Tvrdjava Herceg Stjepana nalazi se na području naselja Blagaj (Mostar), na vrhu kraškog brda iznad vrela rijeke Bune. U jednom dijelu su ostaci ilirske gradine, a u drugom rimskog castruma i u trecem ostaci iz osmanskog perioda. Grad je imao drvenu palaču sagradjenu u XIV vijeku. U južnom dijelu bio je tajni prolaz za izlazak u slučaju opasnosti. Središnji posjed obuhvata objekt sa cisternom, džamija i stambeni objekat,nastali za vrijeme osmanlija. Sve je kratko bilo u funkciji, jer je posada radije boravila u gradu ispod tvrđave. Stari grad Blagaj je nacionalni spomenik.

Bobovac je mjesto bosanskih  kraljeva najznačajniji i najbolje utvrđeni grad srednjovjekovne Bosne. Podignut je na strmoj, stepenastoj stijeni južnih padina planinskog masiva iznad ušća Mijakovske rijeke u Bukovicu,jugozapadno od Vareša. Gradu se može prići od Kraljeve Sutjeske ili od Vareša. Sastojao se od gornjeg grada,koji postoji i danas i donjeg grada, na stepeniku nižem oko 20 m.