razvojni_logo_cb_s

Ovo su sada simptomi kovida: Stari su skoro nestali

Na početku pandemije koronavirusa izgledalo je kao da se simptomi bolesti neprestano mijenjaju i da je tu bolest vrlo lako zamijeniti s ostalim virusnim infekcijama, ali sada su se iskristalisala dva simptoma na koja treba posebno obratiti pažnju – grlobolja i začepljen nos.

Dr. William Schaffner, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vanderbilt, upozorio je da je novi novi soj koronavirusa vrlo zarazan. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je od 25. novembra soj HV.1 činio 31,7 posto američkih infekcija covidom, piše Best Life. David Cutler, ljekar porodične medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji, naglasio je da stvar dodatno komplikuje što su to isti simptomi koje bismo povezali s običnom prehladom ili gripom, što može da oteža dijagnozu, osim ako se ne testiramo. Linda Yancey, specijalistkinja za zarazne bolesti kaže: “Nažalost, simptomi kovida počinju da liče na one koji se javljaju kod većine drugih infekcija gornjih disajnih puteva.

Gotovo svi imaju začepljen nos, kašlju i boli ih grlo”. Prema doktoru Schaffneru, možda ćete moći da razlikujete kovid od drugih virusa prema načinu na koji se bolest razvija. ‘Trenutno se kovid najprije manifestira upalom grla, nakon čega slijedi začepljenost nosa, curenje nosa i osjećaj iscrpljenosti s umorom i bolovima u mišićima‘, rekao je Schaffner. Kod nekih pacijenata svi ovi simptomi mogu da se pojave odjednom. Ako imate kovid, možete očekivati da ćete se osjećati iscrpljeno oko pet do sedam dana, rekao je, a ako imate neugodan ‘suvi, oštri kašalj‘, to bi moglo da traje i više od dvije sedmice. Ovo nije prvi put da je primijećena promjena simptoma.

Još u rujnu, liječnici su identificirali sličan obrazac, primijetivši da kovid sada primarno utiče na gornje disajne puteve, počinje s upalom grla i onda prelazi u začepljenje. Ostali simptomi sada su rjeđi.