razvojni_logo_cb_s

Marko Jagodić Kuridža: Od Obrovca do vrha košarkaške lige

Među onima koji su 1995. godine u akciji Oluja izbjegli iz Hrvatske našla se i obitelj Marka Jagodića Kuridže.U koloni  bio je i tada osmogodišnji dječak Marko, rođen 15. svibnja 1987. u Obrovcu. Obitelj je završila u Požegi, gdje je Markov stariji brat Srećko počeo da trenira košarku. Marko je krenuo njegovim stopama, prve košarkaške korake napravio je u KK Sloga. Kada je bio u osmom razredu stjecajem okolnosti prešao je u Suboticu, gdje je nastavio da se bavi košarkom u KK Spartak. Tu je proveo tri i po godine i došao do prvog tima, ali kada se Spartak raspao i završio u najnižem rangu Marko odlazi u Novi Sad. Tamo je također proveo tri i po godine, u KK Novi Sad.

Nakon Novog Sada put ga odvodi u Čapljinu, gdje je bio kraće vrijeme, potom odlazi u Banjaluku. U tom gradu je igrao za Borac, da bi se potom vratio u Čapljinu. U sezoni 2011/12 u prvenstvu BiH bio je proglašen najkorisnijim igračem. Jasmin Repeša, trener koji je rođen u Čapljini, često je boravio u svom rodnom mjestu i pomagao lokalnom klubu. Prilikom jednog boravaka vidio je Marka Jagodića Kuridžu i prepoznao njegov veliki potencijal.

Preporučio ga je Ciboni i treneru Veljku Mršiću. U srpnju 2012. Marko se vraća u Hrvatsku, te potpisuje ugovor sa Cibonom.

Jagodić Kuridža je u prvoj sezoni sa Cibonom osvojio prvenstvo i Kup Hrvatske, a sljedeće godine na F4 ABA lige u Beogradu, zajedno sa Darijom Šarićem i Blesingejm, bio najzaslužniji za Cibonin naslov prvaka regionalne lige. Prvo su u polufinalu izbacili ekipu Crvene zvezde a potom u finalu i gradskog rivala Cedevitu koju je tada vodio upravo Jasmin Repeša.

Po nekom nepisanom pravilu proveo je i u Ciboni tri i po sezone, a zatim se preselio u Češku, u Nymburk, i sa tamošnjim istoimenim klubom osvaja prvenstvo Češke. Poslije te epizode čega 2016. prelazi u Belgiju, u ekipu Oostende, sa kojom osvaja dva prvenstva Belgije i dva nacionalna kupa.

U to vreme u Sloveniji Jurica Golemac u Kopru počinje da pravi respektabilan tim Primorske, pa poziva i Marka da mu se pridruži. KK Primorska igra ABA 2 ligu koju osvaja u sezoni 2018/19, a Marko Jagodić Kuridža biva proglašen najkorisnijim košarkašem takmičenja. Također je bio i MVP Superkupa Slovenije.

U prosincu 2019. prelazi u Crvenu zvezdu, gdje zalaganjem i borbenošću odmah osvaja simpatije  navijača.

Kao nagrada za sav trud i zalaganje stigao trijumf u Kupu Radivoja Koraća u Novom Sadu. Desetkovana ekipa Crvene zvezde pobijedila je najprije Radnički iz Kragujevca, zatim u polufinalu vječitog rivala Partizan, a potom u finalu ekipu Mege. Marko Jagodić Kuridža proglašen za MVP finalne utakmice. U tom meču je imao više skokova (11) nego poena (8), ali je mu je indeks 24 bio najveći u timu. Bila je to simbolična nagrada za pređeni košarkaški put, od izbjegličke kolone do najboljeg igrača finala Kupa Srbije.