razvojni_logo_cb_s

Srpska obitelj Lazić u Federaciji i Božićni običaji

Nedaleko od Drvara ekipa Razvojnog portala uputila se ka selu Mokronoge. Sa glavnog puta,prema Glamoču, skrećemo lijevo ka zaseoku Lazić. Mali dio puta je makadam. U daljini se vide livade, kuće s druge strane Unca, jedno zaista prelijepo selo. U ovom zaseoku živi obitelj Lazić, Draško i Milena sa ostalim članovima. Oni su povratnici u Drvar od 2002. godine i otad se bave poljoprivredom,  stočarstvom,  proizvodnjom drenjina i proizvoda od drenjina.

Domaćica Milena se bavi proizvodnjom mliječnih proizvoda, sira, kajmaka. Nadaleko poznat sir Domaćinski- domaćinstvo Lazić (Začin na moj način). Sirevi se prave od raznih začina, mirodjije, susama i slično.

Imaju pet krava, naravno sve je modernizovano, 30 ovaca ,kokoši, svinje.  Draško se bavi proizvodnjom rakije koju prodaje.Kako imaju veliko imanje sve rade s ljubavlju, što je dokaz da se sve može svojim trudom , radom i voljom. 

Pitali smo ih kako Srbi u Federaciji BiH proslavljaju Badnji dan i Božić. Na Badnji dan se obavezno posti, rano se ustaje, sječe se Badnjak, peče se pečenica, vrše se pripreme za Božić,  a u večernjim satima pijukanje sa djecom. Na Božić se rano ustaje, mijesi se česnica, pravi cicvara. Prvi gost koji dodje je položajnik i on se daruje. Trpeza je puna domaćih proizvoda,  kasnije dolaze gosti, čestitaju i svi se vesele Božiću!