Ćevapi, janjetina, burek, sitni ćevap, samo su neke od bosanskih delicija koje su osvojile nepca ljudi sa svih sedam kontinenata. Bosanci i Hercegovci su poznati kao odlični domaćini, a o specijalitetima naše kuhinje priča se širom svijeta. Jedan od najboljih ambasadora naše kuhinje u Njemačkoj je poznati tešanjski gastronom Belmin Ćostović, koji već duži niz godina ima svoje restorane u ovoj zemlji.
„Traditionelle Balkan Kuche by Belmin“ naziv je njegovog restorana koji je otvorio u Neu-Ulmu. Belmin je ranije držao manji restoran u Ehingenu kod Ulma, ali zbog velike potražnje Ćostović je odlučio da otvori restoran sa mnogo većim kapacitetom. I njegov novootvoreni restoran za kratko vrijeme je postao omiljen ne samo u krugu ljudi porijeklom iz bivše države, već ga često i rado posjećuju i Nijemci.
– Kod nas je kvalitet na prvom mjestu i to svi znaju, tako da je otvaranje puno većeg restorana bio logičan slijed događaja.
Uspješni 41- godišnji ugostitelj i gastronom iz Tešnja govori da njegov posao nije lagan i da je potrebno da se svako jelo priprema sa dosta ljubavi.
– Mi Balkanci, posebno Bosanci, poznati smo kao veliki gurmani. U mom restoranu svako će naći nešto za sebe, osim vegetarijanaca. Na jelovniku se nalaze begova čorba, sarma, punjene paprike, tarhana, piletina sa ražnja, teletina ispod sača, janjetina, pljeskavice, ćevapi sa kajmakom, sudžukice, kobasice… Jela pripremamo i služimo u zemljanim posudama. Poznati smo i po našim hop hop platama za 10 ili 15 osoba. U Njemačkoj mi govore da kada žele pojesti nešto kvalitetno kao kod Seje Brajlovića na Ilidži, obavezno dođu u „Traditionelle Balkan Kuche by Belmin“. Drago mi je kada me porede sa Sejom Brajlovićem, a moje specijalitete sa njegovim – govori Belmin.