razvojni_logo_cb_s

Nikola Plećaš: Od Bruvna u Lici do vrha košarke

Prije nekoliko dana, odnosno 10. siječnja prošla je godišnjica rođenja jednog od najboljih košarkaša sa područja Like.

Rođen je u ličkom selu Bruvno u obitelji sa petoro djece. Sa šest godina preselio se u Zagreb. Prije nego što je počeo da se bavi košarkom trenirao je rukomet.

Deset godina je igrao za Lokomotivu iz Zagreba sa kojom je osvojio Kup Jugoslavije 1969. i Kup Radivoja Koraća 1972. Lokomotivu. Za Lokomotivu je odigrao 204 utakmice i postigao 5.404 koša, iako se u to vreme još nije brojala trojka. Navijači su ga prozvali Svetim Nikolom. Kratko se bavio trenerskim poslom. Danas živi u Zagrebu.

Kao član reprezentacije Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1968. u Meksiku. Na Svjetskim prvenstvima osvojio je dvije medalje, zlato u Jugoslaviji 1970. i srebro u Portoriku 1974. Na Europskim prvenstvima bio je član reprezentacije četiri puta i osvojio je dvije medalje, dvije zlatne i dvije srebrne. Bio je u sastavu za reprezentacije za Olimpijske igre 1976. u Montrealu, međutim nije otišao zbog jedne bizarne afere. Plećaš je snimio reklamu za Franck čajeve što su neki protumačili kao kršenje olimpijske povelje i načela amaterskog sporta. Scenario za reklamu napravio je tadašnji selektor reprezentacije Mirko Novosel, a režirao je Antun Vrdoljak. Umjesto njega u Kanadu je otputovao Blagoje Georgijevski i na taj način Plećaševa reprezentativna karijera je bila završena.

Danas je široj javnosti u Lici gotovo nepoznata činjenica da je upravo u njihovom kraju rođen jedan od najboljih košarkaša tog vremena.