razvojni_logo_cb_s

Zašto je Toni Cetinski nepoželjan u Sarajevu?

Koncert Tonija Cetinskog neće biti održan ispred zgrade Vijećnice u Sarajevu, potvrdio je organizator tog događaja Adnan Mundžić, vlasnik “Stejdž prodakšna”.

Najava samog koncerta izazvala je različite i burne reakcije, a gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je potom obavijestila javnost da Grad neće podržati ovaj koncert. Organizatori su tražili alternativnu lokaciju, ali je Toni odbio. 

“Prihvatio je poruku da nije poželjan”, rekao je Mundžić. Ovom odlukom razočaran je i direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić koji je rekao da je poslata ružna poruka turistima iz Hrvatske koji su najbrojniji u BiH, te da je imao nekoliko poziva iz RH s upitima “zbog čega Toni nije poželjan u Sarajevu”.

Mundžić je za srajevsku N1, objasnio da Tonijev koncert nije planiran kao dio obilježavanja godišnjice Olimpijskih igara već u sklopu zimskog projekta u organizaciji Turističke zajednice koji traje od rujna do kraja ožujka. Prijavili su se na poziv TZ KS za koncert Tonija misleći, kako navodi Mundžić, da će tokom ovog projekta, ali i projekta obilježavanja godišnjice ZOI, biti i drugih muzičara, pogotovo iz Sarajeva. Dobili su podršku i Organizacionog odbora Grada Sarajeva, kaže Mundžić. Na kraju, ističe, svi projekti će dobiti sredstva sem organizator koncerta Tonija Cetinskog.

“Tražili smo alternativu s Tonijem, drugo mjesto umjesto Vječne vatre, ali on to nije htio i zahvalio se”, rekao je Fazlagić za N1, a Mundžić dodao:

“Rekao je da ne bi poslije svega ovoga da dolazi u Sarajevo, pogotovo ne za ovo obilježavanje. Prihvatio je poruku da nije poželjan.”

Mundžić smatra da  iza svega stoji “nečiji hir”.

“Imam dokumentaciju da ne postoji nikakva pravna osnova i ova odluka što je rečena da ne postoji pravni osnov za financiranje, kako je rekla gradonačelnica, imam ugovor iz 2022. godine po istom osnovu gdje je gradonačelnica potpisala s našom firmom o pokroviteljstvu. Ovdje niko nije radio javni poziv već je riječ o prihvaćanju pokroviteljstva. Prošli put se radilo o Lajv stejdž festivalu“, rekao je Mundžić.

Fazlagić je objasnio kako je sve bilo planirano.

“Oni su nam predložili koncert koji mi se svidio, prijavili smo se na javni poziv, na kojem mi financiramo projekt. Mi smo dali novac i Ministarstvo kulture i sporta je prihvatilo tu ideju, a Stejdž prodakšn je išao na sastanke, ja dalje nisam bio upoznat. Meni je čudno zašto nam nisu rekli prije mjesec – dva, a ne pred sami kraj da se ne možemo snaći. Ovo je ružno zbog Sarajeva, govorim iz perspektive Turističke zajednice jer radimo na promociji svih pozitivnih delova. Jako nam je bitno za posjetioce iz Hrvatske jer su nam oni najbrojniji. Puno radite i onda dođe ova mrlja. Imao sam pozive iz Hrvatske gdje su me pitali zašto Cetinski nije poželjan. Imali smo dvoje ljudi koji su pokrenuli neku priču i onda su društvene mreže uradile što jesu. Sjetite se Dine Merlina prije per godina kada je imao koncert, imali smo veće negativnosti na društvenim mrežama za Dinu koji je naš”, rekao je Fazlagić.

Smatra i da ovo nije epilog pritiska javnosti.

 “Imate institucije. Vladu KS, relevenatne muzičare koji nešto znače i niko ništa negativno nije rekao”, dodao je Fazlagić.