razvojni_logo_cb_s

Svjetski dan Nutelle – 05.02.

05.02. se obilježava kao svjetski dan Nutelle. Svake 2,5 sekunde u svijetu se proda jedna staklenka ovog namaza. Ovaj dan se počeo obilježavati od 2007.godine kada je američka blogerica Sara Rosso izjavila da bi Nutella trebala imati svoj dan, a brojni obožavatelji putem društvenih mreža se složili sa njom. 

Ali, priča o Nutelli počinje mnogo ranije. Nakon drugog svjetskog rata došlo je do nestašice kakaa u svijetu. Tvrtka Ferrero, porijeklom iz Piedmonta u Italiji je izradila slatku pastu načinjenu od lješnjaka, šećera i samp malo kakaa, čije su zalihe bile ionako male. Tada je rođena preteča Nutele. Po ovom receptu slatka pasta je bila u obliku štruce koja se mogla ređati i mazati po kruhu, a ime je dobila po lokalnom liku sa karnevalskih svečanosti. Pet godina kasnije pasta je pretvorena u novi kremasti proizvod koji se lakše razmazivao po kruhu, a bio je nazvan SuperCreme. Tvrtka nije na tome stala pa je 1964.godine recept poboljšan i prva povijesna staklenka kreme od lješnjaka i kakaa je stvorena s imenom i logotipom, koji su do dan danas nepromijenjeni. 2005. Godine upisana je u Ginisovu knjigu rekorda.  Za odabrane ljubitelje ovog namaza 2020 je otvoren, na kratko, i hotel Nutella Hotella, ali zasad je na neodređeno otvoren samo kafić koji poslužuje delikatese sa ovim namazom u Čikagu i Njujorku.