razvojni_logo_cb_s

3 savjeta kako da podignete motivaciju

1. Napravite pozu ” velike moći” da biste povratili samopouzdanje. 

Govor tijela može biti važniji i više nego što mislite. Ne utiče samo na to kako vas drugi doživljavaju, nego i na unutrašnju hemiju vašeg tijela. Držanje tijela u određenom položaju mijenja način na koji vibrirate drugima i sebi. Postoje dvije vrste položaja moći visoki i niski. Poza velike snage obično znači imati otvoreno tijelo, a ne pogrbljeno. Znači, grudi ispružene, ruke raširene, nema spuštanja. Najjednostavnije, to znači da zauzmete mnogo prostora. Sve što vas čini malim i zgrčenom čini da zauzimaju prostor male snage. Istraživači su otkrili da jednostavno držanje snažne poze povećava nivo testosterona, koji je povezan sa povjerenjem i smanjuje nivo kortizola, koji je povezan sa stresom. Prestanite da se saginjete i savijate i zauzmite pozu velike snage. Naslonite se, podignite noge, a ako imate prostora napravite V rukama. Osim toga, možete se usredsrediti na položaj stopala, više se smijati, bolje se uskladiti sa osobom sa kojom razgovarate i stišati glas dubokim disanjem.

2. Recite sebi da ćete imati novi početak. Prvi siječanj je možda dobar za postavljanje obaveza, ali nije mnogo bolji od 28 lipnja, na primjer. U svakom trenutku možete sebi pružiti mogućnost za novi početak. Na taj način imat ćete nalet energije. Istraživači su otkrili da ovi “međuvremenski markeri” ohrabruju na dva načina: ljude odvajaju od prošlih neuspjeha i promovišu sliku o širokoj slici života. Zato razmislite o nekom vašem prošlom događaju i smislite novi početak. Biće vam vjerodostojnije nego što mislite. Na primjer zapišete sebi konkretno: Predugo odlažem ovo, treba da počnem posao o kojem sanjam ili započeti neki sporedni projekt pa vidjeti gdje me to vodi, danas cu uciniti da se stvari dogode i slično.                   

3. Gledajte u nešto zeleno. Zelenilo daje podsticaj motivaciji. Gledajte u zelenu boju, biljke ili još bolje izadjite vani i prošetajte parkom. Bićete motivisaniji nakon kratkog fizičkog napora i malo svježeg zraka.