razvojni_logo_cb_s

Volite sobne biljke, ali vam često venu? Evo kako da ne bude tako

Odavno se zna koliko kuća može postati ljepše mjesto ako je dekorisana sobnim biljkama. Prilikom izbora treba svakako paziti koje biljke čine sobu svjetlijom i stvaraju prijatniji i opušteniji ambijent. Znamo da boravak u prirodi redukuje nivo stresa, a naučnici iz Holandije kažu da biljke imaju isto dejstvo na pacijente u bolnicama.

Svaka biljka traži određenu njegu, a često nismo sigurno jesmo li ih postavili na pravo mjesto i dobijaju li dovoljno svjetlosti i vode.

Koja je prava količina vode za zalijevanje biljaka

Stručnjakinja za sobne biljke, Kate Lindley otkrila je tajnu kako održati biljke u životu i tačno odrediti pravu količinu vode.

“Ključno je prije svakog zalijevanja testirati zemlju kako bi se spriječilo pretjerano ili nedovoljno zalijevanje. Za to će vam biti potrebna samo jedna obična drvena olovka koju treba umetnuti u gornjih pet centimetara zemlje kako bi se provjerilo je li ovo područje još uvijek vlažno od posljednjeg zalijevanja. Ako jeste, onda bi trebalo izbjegavati zalijevanje dok se ovo područje ne osuši”, kaže Kate i dodaje da ne treba zalijevati biljke jednom ili dva puta nedjeljno i da je mnogo značajnije ovako utvrditi je li biljci potrebna voda.

Pretjerano zalijevanje bilo koje vrste može dovesti do truljenja, a ovaj problem je mnogo češći tokom zimskih mjeseci kada je biljkama potrebno manje vode nego ljeti.

Koliko je biljci potrebno vode zavisi od mnogo faktora: veličine posude, zemlje, svjetlosti, vlažnosti zraka, temperature u stanu ili kući.

Kate vlasnicima sobnih biljaka savjetuje da izbjegavaju zalijevanje hladnom vodom jer to može da izazove šok za biljku zbog nagle promjene temperature. Idealno je koristiti mlaku vodu sobne temperature.

Trik s mlijekom

Jednom mjesečno svoje biljke zalijte ne samo vodom, već i mlijekom. To će spriječiti da listovi požute i otpadnu.