razvojni_logo_cb_s

Aleksandra Sarajlić: Upoznala sam koncept zdravog doručka i sad izgledam i osjećam se sjajno

Aleksandra je savjetnica za zdravu i pravilnu ishranu, koja se i sama borila sa viškom kilograma, a danas je neko tko pomaže drugima da izgube kilograme . Osim toga, plijeni svojom karizmatičnošću i pozitivnim stavom i svojim objavama na društvenim mrežama pomažući stotinama ljudi da imaju taj dobar osjećaj.

Kao i svi i ja sam bila nemarna prema sebi i nalazila uvijek neke izgovore, imala lošu energiju, pila previše kave, te zbog svega toga imala loš imunitet. Dijetama koje sam probala nisam bila zadovoljna, jer su se kilogrami vraćali, kaže Aleksandra. Aleksandra je riješila da prekine taj začarani krug i postane najbolja verzija sebe. “Upoznala sam koncept zdravog doručka i moj put ka promjeni u svakom pogledu je krenuo.Sada izgledam i osjećam se sjajno”.

 Zašto je važno da biramo zdravu hranu?

Zbog užurbanog načina života i stresa nemamo mnogo vremena za pripremanje obroka. Najčešća oboljenja današnjice su uzrokovana nepravilnom ishranom punom šećera, trans masti, industrijski prerađenom hranom, što sve dovodi do manjka energije. Ubrzo nakon takve hrane imamo manjak energije i opet smo gladni, naduti, pospani i bezvoljni, što utiče na kvalitet života. Zdrava ishrana nije samo za ljude koji imaju vremena i novca.Možeš jesti šta želiš, ali izbalansirano u određenim količinama i vremenskim razmacima. Doručak je najvažniji obrok, u prvih sat od buđenja i mora da sadrži ugljikohidrate, proteine, vlakna ,minerale i vitamine. Moj savršen izbor je doručak u obliku smutija sa dodacima bobičastog voća, chie, sjemenki i pahuljica ovsenih, koje možete uveče potopiti malo da stoje u toku noći, kikiriki puter…

 Šta biste nam preporučili za užinu? 

Užinu uvijek nosite sa sobom. Možete u jogurt dodati voće i sjemenke i ponijeti na posao. Ako volite sendviče pravite ih od integralnog brašna sa tunjevinom, sirom i salatom, povrćem. Za one koji ne žele da se odreknu slatkiša koji je vaš savjet? Možete pojesti voćku, chia puding sa voćem. Što se tiče ručka možete ga spremiti za 30 minuta. Žurite s posla, u raznim obavezama ste, nije nikakav problem jer ima mnoštvo ideja za ručak. Recimo, na maslinovom ulju pržiti kozice, skuhati rižu plus zelena salata. Tuna sa kuvanim jajima i salatom il povrćem, svinjski kare sa tikvicama. Večeru nemojte preskakati ako želite skinuti kilograme, samo izbjegavajte ugljikohidrate. Također, ne zaboravite vodu minimum 2,5 l dnevno . A idealno bi bilo na 25 kg 1 litra. Aleksandra sarađuje sa medjunarodnim stručnjacima za zdravu ishranu.