razvojni_logo_cb_s

Nedeljko Bilkić: Od Bugojna do antologije narodne muzike i apsolutnog rekordera po pjesmama o majci

Ja sam ratno siroče. Rođen sam u vihoru Drugog svjetskog rata, 3. ožujka 1941.. “Odmori se majko” snimio sam baš u čast moje majke Vukosave (zvali smo je Kosavka) koja je odgojila i na put izvela nas šestero djece. Ova pejsme me sve više pogađa, jer za sve što sam postigao u životu i muzici dugujem mojoj majci Kosavki – ispričao je Nedjeljko.

– Vezan sam za majku i za zavičaj, ponekad odem u rodno Bugojno. Zavičaj je lijep dok u njemu imaš majku, oca, brata, sestru. Kada sve to ode, onda ode i zavičaj. Ostane samo pjesma i sjećanje. Zavičaj su pre svega ljudi, pa tek onda sokaci i tarabe.

Još na prvoj singlici iz 1963. godine snimio je Neđo “Tebi majko misli lete”, pjesmu koja je ušla u antologiju sevdaha i narodne muzike.

– Ta pjesma se danas tretira kao izvorna, mnogi i ne vjeruju da je to moj prvenac i da sam ja prvi snimio tu pjesmu. Tako sam još od prve ploče našao način da se zahvalim mojoj majci.

– I tadašnja država je našla načina da pomogne deci samohranih majki. Dobio sam vojnu stipendiju, studirao mašinstvo i, umjesto da konstruiram mašine, evo više od pola vijeka stvaram i pjevam lijepe narodne pjesme. Majka i pjesma su moja duša i moje srce, i svakome bih preporučio da radi ono što voli kako se ne bi mučio u životu. I onaj ko se muči sa mašinom i onaj ko se muči sa pjesmom neće imati uspjeha.

Nedeljko Bilkić je apsolutni rekorder u svijetu narodne muzike po broji pjesama o majci: “Tebi majko misli lete”, “Ne pitaj me stara majko”, “Odmori se majko jednom”, “Majko, pusti mene da ja idem kući”, “Što me majko jednom rodi”, “Skitnica sam, sada majko”, “Kad mi dođeš majko”, “Samo ti me majko voliš”, “Što me ljubav majko mori”, “Kad bi moja majka znala”, “Hitao je sinak majci”, “Pozdrav majci”, “Mehmeda majka karala”, “Nema više moje majke”.

– Sve su to pjesme vrhunskih autora koje pogađaju i mene i moju publiku. Sjećam se, Betula je na jednom festivalu pjevao sa grupom pjevača pjesmu “Majko, pusti mene da ja idem kući”. Dok je pjevao, video je na mom licu puno suza i dao mi pjesmu.

– Danas pare i pjevaju i prave pjesme. Plati kompozitoru, plati tekstopiscu, plati aranžeru, plati studio, plati reklamu, plati izdavanje. Ljubav je ta koja pravi velika djela, a ne pare. A od majčine ljubavi i inspiracije nema ništa veće.