razvojni_logo_cb_s

Liječnik kaže što da izbjegavate: Namirnice koje izazivaju migrenu

Fred Cohen je stručnjak za glavobolju koji je prikupljao informacije o prehrambenim navikama svojih pacijenata i potom ih testirao

Iako ne postoji dijeta koja bi mogla da migrenu drži pod kontrolom, ipak postoje neke namirnice koje utječu na pogoršanje simptoma pa bi oni koji pate od migrene trebali da ih izbjegavaju, piše američki portal NBC.

Prema riječima lljekara i specijaliste za glavobolju Freda Cohena, određene vrste namirnica poznate su po tome da pospješuju simptome migrene, a Cohen ih je tijekom niza godina popisao na osnovu razgovora sa svojim pacijentima.

Cohen je potom, s kolegom i neurologom Edmondom Ahdootom, testirao kakav efekt takve namirnice imaju na simptome migrene i napravio popis hrane koju bi pacijenti trebali da izbjegavaju.

Na prvom su mjestu citrusi kao što su narandže, limuni, limete i grejp, a drugo mjesto su zauzeli vještački zaslađivači kao što su aspartam i sukraloza, uglavnom prisutni u dijetalnim sokovima.

Za simptome migrene problematična je i hrana bogata taninom koji, kad ga u tijelu ima previše, dovodi do hipertenzivne krize i jakog napada migrene. Među tom hranom obično su odstajalo meso, fermentirana hrana, dimljena riba i neke vrste mahunarki, a migrenu može da pospješi i luk.

Cohen zato svojim pacijentima koji boluju od migrene savjetuje da obavezno paze na ishranu, vode dnevnik glavobolje pokušaju da identifikuju okidače.

“To je jedini način kako možemo da otkrijemo pravog uzročnika”, kaže Cohen dodaje da ne postoji univerzalno specifična hrana koja izaziva glavobolju.

“Nekad okidač uopšte ne leži u hrani, recimo, meni osobno okidač je letenje avionom”, otkriva ovaj liječnik.