razvojni_logo_cb_s

Kulen Vakuf: Grad u kojem je vrijeme stalo

Ekipa Razvojnog portala nedavno je posjetila Kulen Vakuf. Kad bi trebali u jednoj rečenici opisati ono što bi vidjeli mogli bi samo reći „gradić u kojem je  vrijeme stalo“.

Kulen Vakuf je nastao na obalama Une poslije dolaska Osmanlija na ove prostore, osnovan je krajem 17 i početkom 18 vijeka pod tadašnjim imenom Džisri Kebir što bi u prevodu bilo ”dugi most”.
Ime Kulen Vakuf je dobio u drugoj polovici 18 vijeka mada se i tada nazivao ”Palanka Mahmut paše Kulenovića”, a onda po prezimenu ove poznate vlastelinske obitelji Kulen Vakuf.

Prije dolaska Turaka bio je u sastavu Hrvatske države i pripadao župama Lapačkoj, Poličkoj, Humskoj i Mebluskoj. Iz tog doba na brdu iznad grada nalazi se monumentalna utvrda Ostrovica koju je sagradio hrvatski plemić Mikuličić, a pokraj grada ostaci srednjovjekovne katoličke crkve. U tursko doba tvrđava je ojačana, te je i sam grad u podnožju dobio utvrđene zidove.

Također na drugoj strani Une sagrađena je Havala, utvrda begovske obitelji Kulenovića. Zajedno taj kompleks utvrda prikazan je na austrijskoj vojnoj karti, a zbog svog strateškog prometnog položaja u službenim turskim ispravama 18. stoljeća Kulen Vakuf se zove Džisrikebir, što u prijevodu znači “Veliki most”. 

U velikom požaru 1903. veći dio Kulen Vakufa je stradao, tako da danas nisu vidljivi ostaci stare arhitekture, osim donekle u urbanističkoj organizaciji grada. Obnovljena je džamija sultana Ahmeda III. Spomenuta džamija je nekoliko puta građena i obnavljana.

U ovom gradu na obali Une, putniku namjerniku teško se snaći. Nakon prelaska mosta ulazi se u mjesto sa uskim uličicama na kojim se teško mimoići,a veliki broj ulica su i jednosmjerne pa je put do izlaska nekad i dosta naporan. Na magistralnom putu prema Martin Brodu nalazi se i benzinska postaja, a to tek shvatite kad stanete na dio asfaltirane podloge pored koje su dvije pumpe za točenje goriva bez bilo kakve izgrađene infrastrukture i okoliša.

Samo par desetaka metara dalje nalazi se i nekoliko objekata za turizam,ali čini se da će na neku ozbiljniju turističku priču žitelji ovog gradića morati čekati duži vremenski period dok se ne izgradi najosnovnija infrastruktura.