razvojni_logo_cb_s

Dobrivoje Pavlica: Najistaknutiji Promotor Ličkog Narodnog Stvaralaštva

Dobrivoje Pavlica je najistaknutiji promotor ličkog narodnog stvaralaštva, koji je prije osam dana napunio 75 godine. I unatoč godinama, Dobrivoje je još uvijek aktivan u očuvanju muzike, kulture i običaja – svemu onome čemu je posvetio cijeli svoj život.

Rođen 1949. godine u selu Gornja Ploča kod Gračaca u Lici, Dobrivoje Pavlica završio je osnovnu školu u svom rodnom selu, a potom gimnaziju u Benkovcu, pedagoški smjer. Završio je i muzičku školu, specijalizirajući se za solo pjevanje i harmoniku. Bio je predavač iz oblasti fizičko-tehničkog i protupožarnog osiguranja ljudi i imovine, te vanredni predavač kriminalistike i radnog prava na Višoj školi zaštite od požara Sekretarijata za unutrašnje poslove u Zagrebu. Radio je u “Sigurnosti” Zagreb, “Sigurnosti” Vračar u Beogradu i “Beozaštiti” Beograd, gdje je bio generalni direktor do umirovljenja.

Tijekom svog samostalnog kulturno-umjetničkog rada, Dobrivoje je mnogo radio na istraživanju, njegovanju i očuvanju narodne pjesme, običaja, tradicije i identiteta naroda Like i Krajine. Bio je dugogodišnji vokalni solista i vanjski suradnik narodne redakcije Radio Zagreba, snimivši veliki broj radio i TV emisija. Pisao je knjige o svom zavičaju, ličkim običajima, nošnjama, pjesmama i šalama s ciljem očuvanja narodnog stvaralaštva naroda Like od zaborava.

Za Jugoton iz Zagreba snimio je ukupno 15 muzičkih albuma, među kojima se ističe dvaput zlatni album “Ličko prelo”. Ovaj album je 2007. godine obnovljen u dopunjenom, izmijenjenom i proširenom izdanju pod nazivom “Najljepše ličke narodne pjesme i običaji ličkih prela” za PGP RTS.